13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

KotorArt Talenti nastupaju na koncertu u Crkvi sv. Duha

Muzička akademija Cetinje

Najbolji studenti Muzičke akademije sa Cetinja nastupiće u utorak, 18. jula, od 21 čas u Crkvi sv. Duha u Kotoru na koncertu kojim Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike podržava mlade i talentovane muzičare. Ulaz je slobodan.

Na koncertu će nastupiti Ivana Dendić, violina, iz klase profesora Vujadina Krivokapića, Vuk Kuč, truba, iz klase profesora Nikole Mijajlovića, Marija Sinđić, flauta, iz klase profesorke Marije Đurđević Ilić, Sofia Jović, klavir, iz klase profesora Bojana Martinovića, Martina Kovačević, trombon, iz klase profesora Aleksandra Benčića, kao i Joko Mićković, harmonika, iz klase profesora Predraga Jankovića, uz klavirsku saradnju profesora Olekseja Molčanova.

KotorArt talenti predstavljaju izuzetno važan segment festivala. Trudimo se, ne samo pružiti priliku mladima da se predstave crnogorskoj javnosti, već ih podstaknuti i inspirisati  na dalji rad, usavršavanje i razmišljanje o njihovoj umjetničkoj budućnosti, kulturnoj sceni Crne Gore i položaju umjetnika u njoj. Pozivamo publiku da isprate koncert i podrže mlade umjetnike. Do sada smo organizovali koncert najboljih đaka muzičke škole “VIda Matjan” iz Kotora, a nakon koncerta najboljih studenata, slijede solistički koncerti violinistkinje Dee Nicaj i volončeliste Sarija Šaćirija, kao i Forum mladih umjetnika. – saopšterno je iz PR službe festivala.

Muzička akademija Univerziteta Crne Gore – umjetnička je visokoškolska institucija koja svojim višedecenijskim radom i značajnim rezultatima čini centar edukacije muzičkih pedagoga, izvođača i stvaralaca, i cijenjeni je partner brojnih institucija kulture u Crnoj Gori i okruženju. Ideja vodilja njenih predavača jeste iznjedriti umjetnika koji će temeljnim muzičkim obrazovanjem, kroz kasnije koncertne i pedagoške aktivnosti, uticati, promijeniti i oplemeniti širu društvenu zajednicu. Ova prva visokoškolska institucija za obrazovanje umjetnika u Crnoj Gori osnovana je i započela sa radom 1980. godine u Titogradu (današnjoj Podgorici). Na Cetinje, u inspirativni ambijent istorijskog jezgra crnogorske prijestonice, preseljena je 1996. godine i, danas, živi i radi u zgradi nekadašnjeg Engleskog poslanstva. Muzička akademija je međunarodno prepoznatljiva umjetnička i obrazovna institucija s razvijenim odsjecima i smjerovima, ciklusima studiranja, kao i izraženim umjetničkim i naučnim aktivnostima i rezultatima. Studentima nudi sticanje znanja na dva studijska programa: Izvođačke umjetnosti i Opšta muzička pedagogija, na osnovnim i master studijama.

Najčitanije