17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Mladost“ čuva uspomene

Sa projekcije dokumentarnih filmova FKVK Mladost
Sa projekcije dokumentarnih filmova FKVK Mladost

Veče dokumentarnog filma koje je sinoć, povodom dana Opštine Tivat, priredio Foto, kino i video klub „Mladost“ iz Donje Lastve, još jednom je pokazalo da Tivćani veoma cijene kinematografsku baštinu svog grada.

Multimedijalna dvorana Opštine bila je dupke puna oduševljenih sugrađana koji su uživali u ukupno 11 prokazanih kratkometražnih dokumentarnih filmova koje su članovi FKVK „Mladost“ snimili u periodu od 1970. do 1979. godine.

Prikazani su filmovi „Izgradnja ulica u Tivtu“ i „Zemljotres u Tivtu“ 1979“, „Do posljednje kapi“ i „Mora“ autora Anđelka Stjepčevića, „Portret jedne mladosti“ i „Meštar Mato“ Antona-Gule Markovića, te filmovi „Još ima vremena za sreću“, „Pagraši“, Čitav jedan život“, „Neizbježan slučaj“ i „Svaki dan kao jedan“, autora Krsta-Kika Tomičića.

FKVK Mladost - Anton MarkovicOsim nekih već davno zaboravljenih pjesaža u Tivtu ili starih objekata koje je odnijela stihija prirode 1979 godine, u filmovima je prikazan i jedna već pomao iščezao način života ovdašnjih ljudi – od meljave maslina snagom ljudskih mišica u starom mlinu, kupljenja kostanja po šumama Vrmca, društvene igre „šija šete“, ribanja u grupi na pagrove usred Tivatskog zaliva, do tradicionalnih starih zanata koji su na žalost, nestali zajedno sa posljedjim mještanima koji su ih praktikovali.

„Svi filmovi koji su sinoćs prikazani su nagrađivani u bivšoj Jugoslaviji i na festivalima u inostranstvu. Među njima je i najnagrađivaniji film „Svaki dan kao jedan“ Kika Tomičića koji je između ostaloga, dobio nagradu za najbolji jugoslovenski dokumentarni film, drugu nagradu na svjetskom festivalu u Holandiji, posebno je prikazan na internacionalnoj smotri najboljih svjetskih amaterskih dokuemntarnih filmovca u Bakuu u tadašnjem SSSR-u i osvojio je prvu nagradu za najbolji film na festivalu u Trstu.“- istakao je predsjednik FKVK „Mladost“ Anton Marković dodajući da taj klub ima izuzetno bogatu u vrijednu foto i kinematografsku baštinu koju postepeno sa starih medija digitalizuje i prebacuje na savremene nosače poput CD-a.

Najčitanije