16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Molitvom i kolom Bokeljske mornarice, 1210. put odana počast Sv. Tripunu

Sveti Tripun, zaštitnik biskupije i grada Kotora, proslavljen je u nedjelju 1210. put, u prisutnosti velikog broja hodočasnika, građana i vjernika Boke Kotorske.

Ceremonijom ispred glavnih gradskih vrata, raportom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom je formiran odred Bokeljske mornarice koji se u pratnji gradske glazbe Kotora i Tivta  uputio pred katedralu Svetog Tripuna.

Admiralu Bokeljske mornarice Antunu Sbutegi predat je raport, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica odigrala tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

U ime domaćina, Kotorske biskupije, vjernike i hodočasnike pozdravio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić, koji je istakao da euharistijskom slavlju prisustvuju četvorica nadbiskupa i tri biskupa. On se zahvalio i mješovitom zboru Svetog Jakova iz šibenske Katedrale koji je pjevanjem uveličao euharistijsko slavlje.

Mons. Tomislav Rogić – proslava Svetog Tripuna 2019. foto Boka News

Osim brojnih vjernika iz Boke i hodočasnika iz Hrvatske slavlju su prisustvovali, apostolski nuncij, mons. Luigi Pezzuto, barski nadbiskup, mons. Rok Gjonlleshaj, barski nadbiskup u miru, mons. Zef Gashi, vojni orinarij u Bosni i Hercegovini, mons. Tomo Vukšić, skadarski nadbiskup, mons. Angelo Massafra, izaslanik mostarskog biskupa, mons. Ratko Perić, Aleksandar Bogdanović ministar kulture Crne Gore, Marija Vučinović  ministrica bez portfelja, Antun Sbutega Admiral Bokeljske mornarice, Zoran Janković državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, Veselko Grubišić veleposlanik Hrvatske u Crnoj Gori, Dragica Perović predsjednica SO Kotor, Ljiljana Popović Moškov potpredsjednica Opštine Kotor.

Procesija ulicama Starog grada otkazana je zbog loših vremenskih prilika.

Više fotografija možete pogledati na našoj facebook strani.

Najčitanije