21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Monografija “Dobrota – povjesnica Bokeljskog pomorstva” na engleskom jeziku

Dobrote – povjesnice Bokeljskog pomorstva

Monografija “Dobrota – povjesnica Bokeljskog pomorstva” štampana je u reprint izdanju na engleskom jeziku, sa značajnim dopunama i novim fotografijama, zahvaljujući  finansijskoj potpori Milana Radoničića i Slavka Dabinovića.

Autor monografije je Antun Tonko Tomić.

Podsjetimo, autor je svoj rad sa više od 360 strana podijelio na 25 poglavlja i time obuhvatio sve bitne povijesne procese razvoja Dobrote.

U prvom je poglavlju geografsko-morfološki prikaz, s rijetko bogatom i dragocjenom dokumentacijom o 220 dobrotskih toponima. Zatim slijedi pomorska trgovina, gusarstvo, krijumčarenje i razne vladavine. Posebna i pojedinačna pozornost ukazana je samim pomorcima i bratstvima kojima su pripadali, jer su to bili pravi nosioci razvoja. Zatim se govori o brodolomima, osiguranju brodova i snalaženju pomoraca u kriznim povijesnim situacijama kada počinju nedostajati vlastiti brodovi, ili kada nijesu više prohodni ranije uhodani trgovački putevi. Tada dolazi do prijelomnih pojedinaca velikim pomorskim kućama, kao što su Austrijski Lojd u Trstu, južna Rusija kao nova destinacija, riječno brodarstvo, ili novi pokušaj formiranja Bokeljske plovidbe…

Autor je posebno obradio neke važne događaje na tlu Dobrote, odnosno događaje u kojima su Dobroćani učestvovali, kao što su austrougarsko-crnogorsko razgraničenje 1873-1841, ili krajem Drugog svjetskog rata paljenje Ljute i potapanje parobroda Cetinje. S područja kulture i umjetnosti brižljivo su obrađene znamenitosti Dobrote, posebno njenih deset manjih i većih crkava. Tu su etnološka istraživanja, podaci o značajnom domu okupljanja “Slavjanska čitaonica”, uz obiman popis istaknutih Dobroćana iz znanosti i kulture.

Najčitanije