16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Mornarica SAD-a spremna pomoći u deblokiranju broda u Sueckom kanalu

Suec blokada

Sjedinjene Države su spremne pomoći da se oslobodi teretni brod zaglavljen četiri dana u Sueckom kanalu slanjem tima stručnjaka američke Ratne mornarice koji bi mogao stići vrlo brzo do tog mjesta, reklo je više američkih zvaničnika.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je SAD ponudio pomoć egipatskim vlastima da se oslobodi Suecki kanal. Ona je rekla da se pregovori nastavljaju.

Portparol centralne komande američke vojske (Centcom) je rekao da Pentagon već planira moguću misiju i da su ponudili pomoć Egiptu, te da će razmotriti svaki konkretan zahtijev koji budu dobili.

Spasilački timovi iz više zemalja nastavili su 26. marta akciju deblokade Sueckog kanala, gdje nasukani teretni brod od 23. marta blokira jedan od najprometnijih trgovinskih puteva na svijetu.

Brod Ever Given je 26. marta i dalje bio u istoj poziciji. Više tegljača i drugih brodova uključeno je u akciju deblokade, saopštila je služba nadležna za saobraćaj u kanalu.

Američka centralna komanda koja pokriva cijeli Bliski istok zadužena je za zaštitu pomorskog saobraćaja u regionu.

Jedan američki vojni zvaničnik je rekao da je SAD ponudio egipatskim vlastima da pošalju tim eksperata američke Ratne mornarice. Ako to Egipat zvanično zatraži, oni bi mogli biti poslati 27. marta iz Bahreina u kojem se nalazi američka Peta flota, ali taj zahtjev još nije upućen, rekao je taj zvaničnik za AFP.

SAD je takođe spreman pružiti savete o sigurnosti brodovima koji bi odlučili izbjeći Suecki kanal i idu oko Afrike, čime bi bili izloženi zoni rizičnoj zbog pirata, rekao je američki vojni zvaničnik. Međutim, ni američka Peta flota ni međunarodna pomorska koalicija sa sjedištem u Bahreinu ne bi mogli pratiti sve blokirane brodove na tom zaobilaznom putu.

Brod Ever Given, nosač kontejnera dug 400 metara zaglavjen je od 23. marta u Sueckom kanalu gdje prolazi gotovo deset posto međunarodnog pomorskog saobraćaja.

Prema specijalizovanom časopisu Lloyd’s List, više od 200 brodova blokirano je na dvije strane, i u zoni čekanja u sred kanala, što ima za posljedicu veliko kašnjenje u isporuci nafte i drugih proizvoda.

Najčitanije