18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Morska voda odličnog kvaliteta na 94,5 odsto lokacija

Institut Igalo Ljilja Nikezić
More – foto S.Kosić

Od 110 uzorkovanih lokacija, morska voda je odličnog kvaliteta na 94,5 odsto, dobrog na 3,6 odsto, a zadovoljavajućeg kvaliteta na 1,8 odsto lokacija.

To su rezultati analize kvaliteta morske vode koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 19. do 22. jula, saopštili su iz JP Morsko dobro.

“Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju”, piše u saopštenju.

Morska voda se u Ulcinju analizira na 18 lokacija, i na svim je bila odličnog kvaliteta, kao i na svih 15 lokacija u Baru.

“Dok je u Budvi na 31 lokaciji voda bila odličnog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na 8 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na 1 lokaciji voda bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru od ukupno 15 lokacija, voda bila odličnog kvaliteta na njih 14, dok je na 1 kupalištu voda bila dobrog kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 18 ona bila odličnog, na 2 dobrog kvaliteta i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta”, kazali su iz Morskog dobra.

Dodaju da je u skladu sa propisima i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom obuhvaćeno praćenje dva obavezna mikrobiološka parametara – bakterije ešerihija koli i intestinalne enterokoke.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije