17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro i ACG “preko koljena” uvode vodni terminal u godini kada promet aerodroma pada

Mjesto na kojem Morsko Dobro i ACG žele privremeni viodni terminal Aerodroma Tivat

U srijedu ističe rok koji je rukovodstvo JP Morsko Dobro iz Budve dalo svim zainteresovanim vlansicima  plovila koja su registrovana za privrednu djelatnost prevoza putnika, da se prijave toj firmi  vezano za eventualno uvođenje brodskog transfera putnika koji avionima putuju sa aerodrome Tivat.

“U cilju rasterećenja drumskog saobraćaja u periodu ljetnjih mjeseci i efikasnijeg i bržeg prevoza putnika koji borave na crnogorskoj obali, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore planira da organizuje sezonsko pristajanje i privez plovnih objekata na pristaništu i privezištu Mrčevac (Kukoljina) za potrebe Aerodroma Tivat. S tim u vezi, pozivamo sve zainteresovane vlasnike plovnih objekata, registrovane za privrednu djelatnost – prevoz putnika na moru, da se zaključno sa  srijedom 22. junom, prijave Javnom preduzeću za prevoz (morskim putem) sa aerodroma u Tivtu do krajnje destinacije putnika”-saopšteno je iz JP Morsko Dobro.

Postupajući shodno zaključcima Vlade Crne Gore, ovo JP je u subotu započelo aktivnosti na čišćenju i uređenju prostora u zoni morskog dobra na lokaciji Kukoljina, u blizini aerodroma u Tivtu. O ovoj aktivnosti, koja će trajati narednih deset dana, Morsko dobro je pismenim putem obavijestilo Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine Tivat.

Iz te kompanije nisu pojašnjavali kako eventualnim uvođenjem brodskog prevoza dijela putnika aerodroma Tivat, namjeravaju riješiti zagušenost drumskih saobraajnica u Tivtu imajući u vidu da će putnici koji dolaze na aerodrom ili sa njega putuju, a koji budu koristili usluge brodskog prevoza sa pristaništa u Kukoljini, svakako morati da budu transportovani od njega do terminalne zgrade aerpdroma i obrnuto drumskim putem, ukljulujući dijelom i zagušenom Jadranskom magistralom.

Mjesto na kojem Morsko Dobro ucrtalo privremenu halu od 1.300 kvadarata za vodni terminal aerodroma

U Kukoljini inače, postoji manje betonsko mulo blizu dvije ovdašnje javne plaže, a do nedavno je ovdje egzistirao i jedan privremeni ugostiteljski objekat –restoran, koji je u međuvremenu uklonjen. U važećem “Programu privremenih objekata u zoni morskog dovra za teritoriju Opštine Tivat  za period 2019-2023.”, na ovoj lokaciji su uz jedan veći i jedan manji privremeni ugostiteljski objekat, ucrtani i  jedan “montažno-demontažni privremeni objekat dimenzija 65 x 24 x 6 metara, ukupne površine čak 1.300 kvadrata sa namjenom “montažna hala – terminal za putnike”. U akvatorijumu kod postojećeg betonskog pristanipta predviđeno je i postavljanje u moru još jednog privremenog objekta – plutajućeg pontonskog privezišta dimenzija 50 x 2,5 metara. Međutim, za korišćenje tiog objekta u smislu pristajanja plovnih objekata, neophodno je dobiti formalnu saglasnot Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore jer ovdje ne mogu pristati plovila čija je visina veća od 3 metra iznad površine mora budući da se lokacija nalazi unutar najuže kontakt zone praga piste 14 aerodroma Tivat i “probija” njene tzv. horizontalne prelazne ravni.

Ovi provremeni objekti koje je u Kukolini ucrtalo Morsko Dobro najnovijim kizmjenema svog Plana za period 2019-2023., mnogo su veći od onoga što kao stalno rješenje za vodni terminal, predviđa važeća Državna studija lokacije “Aerodrom Tivat” iz 2013.

Iz aktuelnog Odbora direktora Aerodroma Crne Gore su protejkih mjeseci u nekoliko navrata poručivali da za ovo ljeto namjeravaju uvesti uslugu vodenog prevoza putnika koji dolaze avionima na Aerodrom Tivat, do njihovih krajnjih odredišta. Ipak, budući da ovog ljeta zbog nepostojanja aviosaobraćaja sa Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom koji su zbirno bili najveće tržište aerpdroma Tivat nakon Srbije, tivatska vazdušna luka neće ni izbliza imati promet u špicu sezone kakav je imala ranijih godina, izvjesno je i da neće postojati ni velika potreba za brodskim  porevozim avionskih putnika preko pristaništa u Kukoljini.

Izvor:S.L.

Najčitanije