25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro neće plaćati akcizu na gorivo

Trajekt – foto Vlada CG

Uprava prihoda i carina (UPC) oslobodila je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom plaćanja akcize na gorivo za tri trajekta: Vasilije, Ruka pravde i Trideseti avgust.

Morsko dobro je operater jedine trajektne linije u državi Kamenare-Lepetani i preuzelo je od Pomorskog saobraćaja koje takođe nije plaćao akcize na gorivo za svojih šest trajekata koje je državna firma preuzela.

Trajekt Vasilije je nedavno vraćen kotorskoj kompaniji Briv construction od koje je unajmljen.

Iz UPC Vijestima je rečeno da im se Morsko dobro 10. marta obratilo zahtjevom za dobijanje dozvole za oslobođenog korisnika akciznih proizvoda i da je nakon sprovedenog postupka ispitivanja ispunjenosti uslova donijela odluka 27. aprila o izdavanju dozvole.

“Na osnovu te dozvole Morsko dobro može, u okviru svoje djelatnosti za namjene iz člana 54 Zakona o akcizama, nabavljati akcizne proizvode bez plaćanja akcize, odnosno za upotrebu mineralnih ulja kao gorivo u pomorskom saobraćaju to jest za trajektnu liniju Kamenare-Lepetane.

Odluka je u skladu sa odredbama Zakona o akcizama, kojima je regulisan institut oslobođenog korisnika akciznih proizvoda.

“Dozvola je izdata za trajekt Vasilije na 80 hiljada litara dizel goriva, sa rokom važenja do 22. avgusta i za trajekt Trideseti avgust na 450 hiljada litara dizel goriva na rok od 12 mjeseci od dana izdavanja dozvole”, kazali su iz UPC.

Kako su naveli, 30. juna Morsko dobro je podnijelo dopunu zahtjeva za nabavljanje mineralnih ulja – dizel goriva bez plaćanja akcize za brod Ruka pravde, po kojem će UPC nakon sprovedenog postupka, donijeti zakonitu odluku.

Izvor:Mina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije