9 C
Kotor

Slušaj online radio

Beograd: Paljenjem sveća i instalacijom “Majčina marama” odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Foto: Amir Hamzagic – Anadolu
Beograd – Nekoliko desetina građana upalilo je večeras sveće na fontani pored kabineta srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića na Andrićevom Vencu čime su obeležili 28. godišnjicu od genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, javlja Anadolu.

Građani su upalili sveće sa željom da iskažu empatiju i solidarnost sa preživelima i porodicama žrtava.

Komemorativnom akcijom građani su želeli da pošalju poruku o tome koliko je važno iskazivati poštovanje prema žrtvama genocida, koliko delima toliko i javnim govorom, jer je to jedini način da se stvore uslovi u kojima se takav zločin više nikada neće ponoviti.

Pored paljenja sveća, na skupu je prikazana umetnička instalacija “Majčina marama”, u kojoj su simbolično vezivane marame jedna za drugu.

Ta instalacija posvećena je ženama koje su izgubile članove porodice u genocidu u Srebrenici i njihovoj borbi da odgvorni budu privedeni pravdi.

“Majčinu maramu” kreirali su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica.

“Marame i šalove srebreničke majke, sestre i supruge, ali i ostale žene širom Bosne i Hercegovine, regiona i sveta, koriste u svakodnevnom životu, a srebreničke majke i prilikom molitvi i pomena svojim najbližima”, naveli su organizatori.

Među građanima koji su upalili sveće bili su i poslanici srbijanskih proevropskih partija.

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, nekoliko desetina uniformisanih i policajaca u civilu.

Najčitanije