16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro tužilo Pomorski saobraćaj zbog neplaćanja korišćenja obale

Trajekt – Foto Pomorski saobraćaj

Direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban biće saslušan pred Privrednim sudom u sporu koji je protiv ove kompanije pokrenulo Morsko dobro tražeći 50.700 eura za korišćenje obale u Tivtu i Herceg Novom.

Morsko dobro ovaj iznos potražuje za period od jula 2020. do maja 2021. godine, ali iz ove kompanije to odbijaju navodeći da, prema ugovoru iz 2004. godine i aneksu iz 2019, plaćaju četiri odsto ukupnog mjesečnog prihoda od prodatih karata na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane, ali da prema zaključku Vlade iz jula 2020. i odluci Morskog dobra imaju pravo na umanjenje naknade za 50 odsto, kao i ostali zakupci.

Iz Morskog dobra ukazuju da je Pomorski saobraćaj morao da podnese zahtjev kako bi se aneksom ugovora ostvarilo umanjenje, a ne da samoinicijativno odluči da plaća pola naknade. Tvrde da je njihovim zaključkom od 28. jula 2020. godine predviđeno da se zbog pandemije korisnicima kupališta, koji su do tog datuma podnijeli inicijativu za izmjenu i mirovanje ugovora tokom te sezone, može odobriti zaključenje aneksa uz djelimično ispunjenje obaveza.

S druge strane, iz Pomorskog saobraćaja tvrde da je zaključkom Vlade i odlukom Morskog dobra nesumnjivo određeno da se svim zakupcima prepolovi naknada. To je, kako tvrde, urađeno za sve zakupce, pa i njih za 2020. godinu, a potpisivanjem izvoda otvorenih stavki za 2020. godinu stanje je usaglašeno. Time je, kako navode, bilo nesporno da potraživanja nema, ali ih nakadno zahtjevaju. Na ovaj način, kako su ukazali iz Pomorskog saobraćaja, bili bi jedini na koje se ova odluka ne primjenjuje čime bi bili diskriminisani. Iz Morskog dobra tvrde da u izvodima nijesu bili uračunati sporni računi, već da su sačinjeni nakon poslovne godine, zbog čega su ušli u obračun za 2021. godinu.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije