26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Moškov: Vrijeme uloženo tokom kuvanja direktno je proporcionalno finalnom rezultatu i užitku

Damir Moskov

Od malih nogu je u kužini, inspriaciju nalazi svuda oko sebe, opušta ga priprema domaće paste, želja mu je da radi na “novoj crnogorskoj kuhinji”. Njegovo ime je Damir Moškov, kuvar i autor bloga Gastrolomije.

Boka News: Kako ste zavoljeli kuvanje i da li ste znali da će to biti Vaš poziv? Približite našim čitaocima pojam “private chef”?

Damir Moškov: Kuvanje, sam praktično volio od malih nogu, ali se nisam se prihvatao komplikovanijih recepata do mnogo godina kasnije. To je nekako došlo spontano, počeo sam sve više da kuvam, učim, istražujem, a kako mi je išlo dobro, vuklo me dalje. Onda su tu bila i putovanja, što je dodatno proširilo moje vidike, sa svakim novim putovanjem sam više novih kuhinja upoznavao i isprobavao nakon povratka kući.

Private chef priča je došla naposlijetku, vrlo skoro, kada sam postao dovoljno siguran u sebe i svoje umijeće u kuhinji. Nije da ranije nisam bio siguran, više je bilo u pitanju baratanje sa više kuhinja bez gledanja u recepte, što sam želio da savladam. Sada mi drugi recepti služe kao inspiracija i ideja, ali mogu sam da slažem jela po svom ukusu. A kako sam volim da pomijeram granice kada kuvam za sebe i svoju porodicu i prijatelje, tako i za svoje klijente uvijek nastojim da ponudim nešto više, nešto novo, neko uzbuđenje i dobro iskustvo.

Boka News: Ako spremate za svoju dušu, koja jela preferirate?

Damir Moškov: Ja uglavnom spremam za svoju dušu. Dobro, porodica prva bira što da spremim, ali uklopim ja uvijek nešto za sebe tu. Rekao bih da se jela za moju dušu mijenjaju po sezonama kao i moje kuvanje uopšte, ali ako bih izdvajao nešto, onda je to pasta. Volim da spremam domaću pastu i da je spremam na hiljadu načina. Taj ritual spremanja domaće paste, pa razvlačenja tijesta kroz pasta mašinu, veoma je smirujući po mom mišljenju. A ukus svježe tjestenine je neuporedivo bolji od kupovne. Neka pasta sa mesnim traguom bila bi moj izbor u hladnijim mjesecima, dok ljeti najčešće biva pasta sa gamborima.

Pasta

Boka News: Koja kuhinja je najizazovnija za spremanje? A šta je ono što najčešće spremate?

Damir Moškov: Neka jela mogu da budu više zahtjevna za pripremu i u svakoj kuhinji ima lakših i izazovnijih jela. Možda je najizazovnije spremati tradicionalna jela, pogotovo kada ste došli na nivo kuvanja da prosto želite da kuvate jela koja su inspirisana tradicijom, ali sa nekim izmjenama koje to jelo malo mijenjaju i modernizuju na vaš svjestven način. Moja velika želja je da radim sve više na “novoj crnogorskoj kuhinji”, tj. nekim mojim receptima koji uzimaju inspiraciju iz tradicionalne kuhinje.

Rekao bih da ipak najviše spremam italijansku kuhinju, ali to kod mene ide u naletima. U nekom periodu više spremam mediteransku kuhinju (Italija, Španija i Francuska), a u hladnijim mjesecima imam običaj da koristim više začina, pa spremam više azijsku kuhinju.

Boka News: Recepte iz Vaše kužine možemo pronaći na blogu, kako su nastale gastrolomije? 

Damir Moškov: Kada su moje kuvanje i slike hrane počele da preplavljuju moj lični instagram profil, odlučio sam da pokrenem blog Damirove Gastrolomije, prvo kao instagram profil samo, a kasnije i online blog. Od skoro sam preimenovao u gastrolomije.me

Jela Damira Moškova

Gastrolomije su od samog početka neka vrsta dnevnika našeg svakodnevnog pjata. Na svom profilu dijelim ono što spremam, u prilično sirovom obliku, ne koristim photoshop, ne slikam hranu u savršenom svijetlu toliko da se hrana ohladi. Kod mene sve ide brzo i uvijek jelo jedemo dok je svježe i toplo, ne podređujemo se blogerskim standardima. Izgleda da moji pratioci vole taj sirovi pristup i inspirišu se od mog svakodnevnog kuvanja, što i jeste ideja. Nekada mi raspored dozvoljava da više kuvam, nekada manje, što se reflektuje u fekventnosti kojih objava, ali trudim se da donesem nešto novo svaki put kada objavljujem.

Boka News: Mi imamo Vaše recepte, a ko Vas ispriše?

Damir Moškov: Sve me inspiriše! Ja se zapravo lako inspirišem. Inspiriše me sama hrana i namirnice koje svježe kupim na pijaci, a kada kuvam za druge, inspiriše me ko zapravo dolazi na ručak/večeru, pa shodno tome ko dolazi ja se inspirišem i dobijam ideje što bi bilo interesantno da spremam.

Internet je inspirativno mjesto takođe, pogotovo Instagram. Sada sam već na nekom nivou kuvanja kada mogu da vidim neku sliku jela i imam dobru predstavu kako se sprema. Nekada stavim sa strane nekoliko recepata i čekam pravi trenutak da spremim, nekada impulsivno vidim nešto što mi se toliko svidi da odmah spremam.

Jela Damira Moškova

Boka News: Kuvar, bloger ali i učitelj. Kako izgledaju Vaši časovi kuvanja i šta polaznici sve uče?

Damir Moškov: Do nivoa učitelj je došlo prirodno, kao jedan malo drugačiji vid prenošenja znanja u odnosu na blog. Prilikom časova kuvanja polaznici direktno učestvuju, gledaju i probaju jela, pa je tako učenje lakše i efikasnije. Mnogi su nakon tih časova uvrstili probana jela u svoje redovno kuvanje u kući. Princip kojim se ja vodim je da sam ja kuvar koji kuva u svojoj kući, a ne školovani kuvar. Tako da ja prenosim znanje iz tog ugla, optimizovanog kuvanja u kući, a ne profesionalnoj kuhinji, što je naravno blisku polaznicima. Mislim da je to još jedan razlog zašto je moja priča pitka, jer se mnogi prepoznaju u mojim riječima. Ja kuvam u slobodno vrijeme, kao i večina, ja radim preko dana i imam ograničeno vrijeme da provedem u kuhinji, kao i većina. Tu se stvara kontakt i učenje dolazi prirodno.

Izbor onoga što učimo je najrazličitije, od nekih osnova, recepata koje svi treba da imaju u rukavu, do neke specifične kuhinje koju obradimo, kako bismo proširili neke vidike i naučili nešto neobično. Najviše sam ponosan na časove domaće paste na kojima sam mnoge ljude naučio da prave svoju pastu i koji su to nastavili širiti dalje, praveći svojim porodicama pastu, na njihovo oduševljenje.

Jela Damira Moškova

Na kraju, postoji još jedan aspekat moje kulinarske priče, koji se spaja sa mojim poslom u marketingu i organizaciji događaja. Kombinacija i kulminacija svega što sam do sada naučio u kuhinji, koncept pod imenom The Wild Table.

U osnovi, The Wild Table je jedinstveni “food experience” koncept koji je osmišljen i razvijen u agenciji M2C Montenegro. The Wild Table divlju lepotu Crne Gore prenosi do trpezarijskog stola, kroz lokalnu hranu i raznovrsne zalogaje. U sklopu koncepta organizujemo privatne i korporativne večere, tim bildinge, unikatna gastro iskustva koja predstavljaju poseban gastro i iskustveni dozivljaj.

Damir Moškov

Boka News: Postoji li neki „tajni” sastojak ili korak u pripremni da jela budu ukusnija koji koristite?

Damir Moškov: Ono što najviše volim kod kuvanja je to što je uloženo vrijeme direktno proporcionalno finalnom rezultatu i užitku na kraju. Uvijek kada provedem više vremena u kuhinji i potrudim se oko nekog jela, taj trud se osjeća dok jedemo. Zato smatram kuvanje i jednom relaksirajućom radnjom, koliko god nekada fizički može da bude zamorno.

“Tajni” sastojak možda ne postoji, ali jedno je sigurno: svježi, kvalitetni sastojak je najbolji sastojak. Kako vrijeme odmiče, tako više naginjem ka jednostavnijim receptima, dok kad sam učio, želio sam da zakomplikujem, misleći da tako dobijam bolje jelo.

Važno je u kuhinji biti samouvjeren i opušten, te raditi bez žurbe, pogotovo u počecima. I naravno biti radoznao. A prirodno ćemo biti radoznali ako naš nešto zanima. Ja sam lično više volio učiti preko video sadržaja, a zahvaljujući Youtube-u, takvog materijala bar ima dovoljno.

/ Milica Cvijović /

Najčitanije