21 C
Kotor

Slušaj online radio

Moskovske zračne luke otvorene opet nakon prekida prometa zbog napada dronovima

Moskva
Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Nastavljaju se ukrajinski napadi dronovima na Rusiju. Kako tvrde u Moskvi rano jutros su srušena dva drona, no jedan je pogodio naseljeni dio grada. Nova ukrajinska vojna strategija nije naišla na veliku potporu, dapače američki je stav da je bitno osloboditi Ukrajinu, a ne napadati civilne ciljeve u Rusiji.

Dva drona srušena u Moskvi i u okolici

Ruska protuzračna obrana srušila je dva drona u Moskvi i u okolici, području koje je već šesti dan zaredom na meti napada, rekao je gradonačelnik ruskog glavnog grada u srijedu rano ujutro.

– Noćas je protuzračna obrana srušila dron u Možajskom okrugu, u Moskovskoj oblasti. Drugi dron je pogodio zgradu u izgradnji u središtu Moskve, objavio je Sergej Sobjanjin na Telegramu.

Po prvim informacijama, u napadu nema žrtava.

Ruska novinska agencija RIA Novosti javila je ranije da se u poslovnoj četvrti Moskve čula “eksplozija”.

– Zgrada u izgradnji u središtu Moskve je lakše oštećena”, javila je agencija TASS, pozivajući se na hitne službe.

Na noćnim snimkama objavljenim na društvenim mrežama koje AFP nije mogao provjeriti, blizu nebodera se dizao dim.

Zračni promet u moskovskim međunarodnim lukama Domodjedovu, Šeremetjevu i Vnukovu prekinut je, javlja također TASS, pozivajući se na nadležne službe.

Ruski teritorij je sada gotovo svakodnevno na meti napada dronovima. U utorak rano ujutro dvije bespilotne letjelice srušene su iznad Moskovske oblasti, u Krasnogorsku, sjeverozapadno od glavnog grada, gdje su popucala stakla na zgradi, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Tijekom ljeta su pogođeni dronovi iznad poslovne četvrti u Moskvi, a u svibnju su srušena dva drona blizu Kremlja.

SAD kaže da ne podupire napade na ruskom tlu, nakon napada dronovima na Moskvu

Sjedinjene Države ne potiču i ne pomažu napade na ruskom tlu, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta pošto su ruske vlasti objavile da su srušile dronove kojima se u srijedu rano ujutro pokušalo napasti Moskvu.

Ukrajina je ta koja treba odlučiti kako će se braniti od ruske invazije koja je počela u veljači prošle godine, rekao je glasnogovornik, dodajući da Rusija može prekinuti rat u bilo kojem trenutku, ako se povuče iz Ukrajine.

Napadi dronovima u unutrašnjosti Rusije zaredali su od početka svibnja kada su iznad Kremlja srušene dvije bespilotne letjelice. Napadi dronovima na ruski glavni grad sve su češći zadnjih mjeseci.

SAD, koji je Ukrajini poslao veliku pomoć u oružju i u drugoj vojnoj opremi kako bi se mogla oduprijeti ruskoj invaziji, neprestano je isticao da ne podupire napade u unutrašnjosti Rusije.

Troje mrtvih u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine

Tri osobe su poginule, a dvije su ranjene u utorak navečer u ruskom granatiranju dvaju sela blizu Limana, na istoku Ukrajine, rekao je čelnik vojne vlasti Donjecke oblastiPavlo Kiriljenko.

Ruske snage su “večeras gađale sela u okolici Limana: tri osobe su poginule, jedna je ranjena u selu Torske, a druga u selu Zakitne”, napisao je Kiriljenko na Telegramu.

– Po prvim podatcima, okupatori su gađali sela topništvom, objavio je pak ured tužitelja Donjecke oblasti na Facebooku. Prvo je u 18.50 sati (17.50 sati po srednjoeuropskom vremenu) napadnuto Torske, a pola sata poslije Zakitne.

U Torskom su poginuli dvije žene i muškarac u dobi od 63 do 88 godina, dok su vani sjedili na klupi, dodao je tužiteljev ured, a jedna osoba iz istog sela ranjena je u prsa, rame i kuk.

Isti izvor navodi da je 26-godišnji muškarac zadobio frakturu lubanje i potres mozga u Zakitnom.

Osim toga, četiri civila su ranjena u minobacačkoj paljbi, a dva drona s eksplozivom oštetila su stambenu zgradu u Seredini-Budi, u Sumskoj oblasti, na sjeveroistoku Ukrajine, objavila je oblasna vojna uprava na Facebooku.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije