13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mostar ugostio najbolje svjetske skakače: Spektakularni letovi sa Starog mosta

skakanje s mosta, Mostar 2021

Australka Rhiannan Iffland i Englez Gary Hunt, koji ove godine nastupa pod francuskom zastavom, pobjednici su mostarskog natjecanja svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Diving.

Mostar je protekla tri dana bio domaćin najboljim svjetskim visinskim skakačima, a spektakularno natjecanje završeno je u subotu finalnom serijom skokova nakon koje su se Iffland i Hunt pokazali najkonstantnijim, izvijestila je Fena.

Hunt je skokom u četvrtoj seriji za koji, ipak, nije dobio nijednu desetku obezbijedio konačnih 429.70 bodova što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto. Drugi je završio Rumun Constantin Popovici, a treći Nikita Fedotov iz Rusije.

U ženskoj konkurenciji nije bilo dileme oko pobjednice. Apsolutna favoritkinja Iffland odbranila je pobjedu koju je u Mostaru ostvarila 2019. godine i sa zbirom od 385.10 bodova se popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Ovo je njena deseta pobjeda u nizu u Red Bull Cliff Diving, piše Anadolija.

Sjajna danas bila je i Adriana Jimenez iz Meksika koja je zauzela drugo mjesto, dok je trećeplasirana bila Jessica Macaulay iz Kanade.

Takmičenje u Mostaru bilo je drugo u ovogodišnjem kalendaru Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva, a nakon Mostara slijede takmičenja u Downpatrick Headu u Irskoj i Polignanu u Italiji.

Skakači natjecanja Red Bull Cliff Diving u bosanskohercegovačkom gradu Mostaru skaču sa Starog mosta koji je remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. vijeka. Stari most, visok 24 metra u najvišem dijelu, je obnovljen i otvoren u julu 2004. godine, a 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

Najčitanije