13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Mršulja: Zajedno smo uspjeli da Kotor bude ono što jeste, prepoznatljiv grad na evropskim i svjetskim mapama…

Dan opštine Kotor 21. novembar 2023. Predsjednica SO Kotor Maja Mršulja

Donosimo izvod iz govora presjednice SO Kotor Maje Mršulje na svečanoj sjednici povodom Dana Opštine Kotor 21. Novembar.

“Grad Kotor – vječita inspiracija i nadahnuće pjesnika, umjetnika, slikara i svih onih koji bi bar jednom vidjeli i doživjeli ovaj naš dragulj – smješten između mora i planina, opasan viševjekovnim zidinama, prkosno stoji ne ostavljajući nikog ravnodušnim. Svako onaj koji prošeta njegovim trgovima i popločanim uskim ulicama, na tako malom a velikom prostoru ima priliku vijeti bogatstvo i blago kojim se rijetko koji grad može pohvaliti – od Katedrale Svetog Tripuna, crkava Svetog Luke i Svetog Nikole, Blažene Ozane do mnogobrojnih Palata koje svjedoče istoriju i podsjećaju na neko davno vrijeme, i nekadašnje vlastelinske porodice kojima je dom bio ovaj naš Grad. Kotor – grad u kojem su se oduvijek sretale i danas sreću različite kulture, običaji, tradicionalne vrijednosti a upravo su one mjera i bogatstvo našeg zajedništva i odnosa koji u ovom gradu počiva na toleranciji i razumijevanju drugačijeg.

Uz mnogo truda, brižljivo čuvajući ovaj biser, zajedno smo uspjeli da Kotor bude ono što jeste, prepoznatljiv grad na evropskim i svjetskim mapama, nezaobilazna luka za hiljade posjetilaca, grad prirodne i kulturne baštine, grad međuvjerskog i međunacionalnog sklada, grad član regionalnih i međunarodnih organizacija i grad kojem se svi rado vraćaju. Utici o Kotoru su nepodijeljeni – svima fale riječi da opišu divljenje prema gorostasu koji svojim posebnim, neopisivim duhom, srdačnim i susretljivim ljudima, očara svakog posjetioca, makar se i jednom našao na njegovim pločnicima.

Kotor – foto Denis Dobrilović

Privilegovani životom u Kotoru i prostoru darovanom rijetkima, nastavljamo sa razvojem grada na zadovoljstvo svih njegovih građanki i građana, preko ulaganja u putnu infrastrukturu, poboljšanja vodosnabdijevanja u svim djelovima grada, izgradnjom sportskih igrališta, ulaganjem u prosjvetne, zdravstvene i druge istitucije na teritoriji Kotora, brinući o najmađim kao i najstarijim sugrađanima i otvarajući sadržaje njima namijenjene, ulagajući u sport i kulturu, radimo timski na tome da život u ovom gradu bude bolji i ljepši iz godine u godinu, da bude po mjeri naših građana koji to istinski zaslužuju!

Nadavna svečana predaja Incijative za povratak statusa Grada Kotoru od strane gradonačelnika g-dina Jokića predsjedniku Crne Gore g-dinu Milatoviću, i njena dalja realizacija kroz nadležne institucije i Skupštinu Crne Gore, uz punu podršku uvaženog predsjednika Crne Gore značiće priznanje i vraćanje onoga što Kotor uistinu jeste – a to je Grad!” – poručila je Maja Mršulja.

Najčitanije