24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

MSC i Maersk obustavljaju isporuke u Rusiju: Pridružilo im se još kompanija

MSC i Maersk obustavljaju isporuke u Rusiju: Pridružilo im se još kompanija
maresk

Dvije najveće svjetske kompanije za prijevoz kontejnera danas su objavile kako uvode nove sankcije i privremeno obustavljaju pošiljke u i iz Rusije kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

MSC sa sjedištem u Švicarskoj, po kapacitetu najveća kompanija za prijevoz kontejnera na svijetu, od 1. ožujka uvodi “privremenu obustavu svih rezervacija za transport tereta u/iz Rusije, uključujući sva pristupna područja kao što su Baltik, Crno more i Istočna Rusija”, javlja gCaptain.

“MSC će i dalje prihvaćati rezervacije za isporuku osnovnih dobara kao što su hrana, medicinska oprema i humanitarne potrepštine”, navode iz kompanije. MSC će izravno kontaktirati kupce u vezi s ruskim teretom koji je već u tranzitu, prenosi FleetMon.

Danski Maersk objavio je da privremeno obustavlja sav transport kontejnerizirane robe u i iz Rusije. Odluka obuhvaća sve ruske luke, a u sankcije neće biti uključene pošiljke ​​hrane te medicinske i humanitarne potrepštine.

“Budući da sankcije već izravno i neizravno utječu na stabilnost i sigurnost našeg poslovanja, nove prijevoz tereta prema Rusiji i iz Rusije bit će privremeno obustavljen”, stoji u priopćenju tvrtke.

Slične odluke već su donijeli Ocean Network Express sa sjedištem u Singapuru i njemački Hapag Lloyd, čime su se vodeći svjetski brodari povukli iz Rusije.

Maersk posjeduje udio od 31% ruskog lučkog operatera Global Ports, koji ima šest terminala u Rusiji i dva u Finskoj. Dioničari Global Portsa također su ruska državna nuklearna tvrtka Rosatom i ruski poduzetnik Sergej Šiskarev.

Maersk prevozi kontejnere na rutama prema Sankt Peterburgu i Kalinjingradu na Baltičkom moru, Novorosijsku u Crnom moru, te Vladivostoku i Vostočnom na istočnoj obali Rusije.

Kompanija sa sjedištem u Kopenhagenu ima oko 500 zaposlenika u Rusiji. Prošlog tjedna kompanija je privremeno obustavila sva ticanja u lukama u Ukrajini, gdje ima 60-ak zaposlenih u Odessi.

Najčitanije