14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Propao i posljednji pokušaj održavanja sjednice SO Tivat – Vlada uvodi prinudnu upravu u Tivtu

SO Tivat / odborničke klupe

Ni sedmi po redu pokušaj održavanja 11. redovne sjednice Skupštine Opštine Tivat danas nije uspio jer se u zakazano vrijeme u skupštinskoj sali pojavilo samo 11 odbornika manjinske vladajuće koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Na sjednicu ponovno nije došlo ukupno 16 odbornika opozicionih partija DPS, SDP, SD i HGI koji još od septembra prošle godine bojkotuju tivatski parlament i blokiraju ga, uskraćujući mu kvorum za rad. Stoga je propao i posljednji pokuaj da se održi sjednica na čijem je dnevnom redu bilo čak 86 tačaka, među kojima i odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu SO, a čije je donošenje inicirala vladajuća koalicija NP-BF-GB.

Na ovaj način nije ispoštovana Odluka o upozorenju Opštini Tivat koju je Vlada Crne Gore donijela prije desetak dana, tražeći od lokalne uprave da se najkasnije do 4.marta održi sjednica SO i odblokira rad lokalnog parlamenta. To znači da su se stekli formalni uslovi da Vlada, možda već na današnjoj svojoj redovnoj sjendici, u skladu sa članom 185 Zakona o lokalnoj samouptravi, donese odluku o raspuštanju aktuelnog saziva So Tivat i imenovanju tročlanog Odbora povjerenika koji će do održavanja vanrendih izbora i konstituisanja novog saziva SO, obavljati fukciju lokalnog parlamenta. Po zakonu, dan nakon stupanja na snagu podluke o raspuštanju SO, predsjednik države dužan je da raspiše izbore u Tivtu, a koji će se tako, po svemu sudeći, održati krajem maja, zajedno sa redeovnim izborima u više drugih crnogorskih gradova.

„Ovim danas je iscrpljen i posljednji pokušaj za održavanje sjednice SO. Kao što smo i očekivali, opozicione partije nisu došle da izglasamo budžet grada za 2022. i da zajedno usvojimo odluku o skrećanju mandata SO Tivat, što su bile i najvažnije tačke dnevnog reda. Svjesno se dakle, išlo na to da Opština Tivat dobije prinudnu upravu u obliku Odbora povjerenika. Ja razumijem da je to politički potez opozicije koja smatra da je to u njenom najboljem interesu, ali ne mogu da ne konstatujem da je ovaj potez isto remeno i onaj od koga najviše štete imaju smai građani Tivta jer još nemamo usvojen budžet za ovu godinu.“- prokomentariusao je predsjednik SO Tivat dr Andrija Petković (BF) izražavajući nadu da će Vlada odlazećeg premijera Zdravka Kriovokapića koja je i sama u tehničkom mnandatau, ipak brzo odraditi svoj dio posla i stvoriti preduslove za raspisivanje vanrendih lokalnih izbora u Tivtu.

„Na tim izborima će završnu riječ imati građani Tivta i oni će najbolje prosuditi ovaj trenutak u kojem smo se svi zajedno našli i adersirati odgovornost za njega.“- zaključio je Petković.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnanović (NP) ponovni nedolazak opozicije na sjednicu SO nazvao je „očekivanim scenarijem“.

„Opozicija do kraja ustrajava u svojoj taktici bojkota Skupštine. Mislim da to nije dobro za grad, ali to je njihova odluka jer oni očigledno, pokušavaju na sve načine da otežaju i blokiraju rad ove uzvršne vlasi, ali da istovremeno i otežu sa odlakom na izbore, jer već dva puta ne dolaze na sjednice gdje bi se prvo usvojila odluka o skraćenju mandata koju smo mi kao vlast predložili.“- kazao je Komnenoviić dodajući da ga  „kao Tivćanina zabrinjava ta količina indolencije kojuj opozicija demonstrira prema spostvenom gradu i njeno davanje prednosti slijepom praćenju direktiva koje dobijaju od svojih partijskih centrala“.

„Njima uopšte nije padalo da se govori o usvajanju budžeta grada za 2022., pa da se skrati mandat i ide na izbore. Dobro je međutim, što je sad i ta njihova strategija „mrcvarenja“ sopstvenog grada definitivno propala, jer će Vlada raspustiti SO i prekinuti ovu agoniju, pa ćemo svi, htjeli ili ne, morati da izađeno na izbore i pred sud građana Tivta.“- kazao je Komnenović. On je dodao da grad do 31.marta kada prestaje njeno važenje, može da funkcioniše po aktuelnoj Odluci o privremenom finasiranju lokalne uprave, te da  se nada da će „Vlada veoma brzo donijeti odluku o raspuštanju SO i imenovanju Odbora povjerenika koji će preuzeti funkcije SO.“

„Od tog Odbora očekujem da već na prvoj svojoj sjednici usvoji odluku o budžetu Opštine Tivat za 2022.- to je najvažnije, a sve drugo je u domenu politike jer smo mi već od danas, faktički u predizbornoj kampanji i aktivnostima za izbore.“- istakao je Komnenović dodajući da su vanredni izbori „najpoštenije rješenje i prema gradu i prema građanima“.

„Na tim izborima očekujem da će se potvrditi odluka koju su Tivćani već jednom donijeli na izborima 30.avgusta 2020. a to je da su DPS i svi njegovi sateliti u ovom gradu politička prošlost.“- zaključio je on.

Izvor:S.L.

Najčitanije