15 C
Kotor

Slušaj online radio

Mulić odgovorio: Kao što znate požara ima i u užem i širem okruženju

Luštica – foto S.L.

Direktora Direktorijata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore Mirsad Mulić odgovorio je na otvoreno pismo turistkinje Sanje Maignal iz Krašića, inače novinarka po profesiji, koja je poslala pismo  na više adresa institucija i medija u Crnoj Gori, kao i na adresu Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore koji koordinira akcijama gašenja požara što Bokom haraju već skoro mjesec dana.

Odgovor prenosimo integralno.

„Drago mi je što ste odabrali da ljetujete u Krašićima, u  jednom od najljepših mjesta naše prelijepe države. Istovremeno, izražavam žaljenje zbog neugodnosti koje imate, a vezane su za pojavu dima I velikog broja požara koji su zahvatili područje Luštice.

Ipak, uvjeravam Vas da  Direktorat za vanredne situacije čini sve, naravno u skladu sa nadležnostima  i raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima,  da se požari ne samo drže pod kontrolom nego i u potpunosti ugase. U tom pogledu Vas obavještavam da su na terenu raspoloživi resursi službe zaštite i spašavanja iz Tivta, DVD Krtoli, brojni privatni preduzetnici, gradjani i naravno predstavnici opštine i preduzeća čiji je osnivač opština. Požare svakodnevno gase i avioni Direktorata za vanredne situacije. Ali požari nijesu samo na Luštici. Požara ima i u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, NP Prokletije…pa se nadam da razumijete da u takvim okolnostima moramo imati prioritete.

Kao što znate požara ima i u užem i širem okruženju – u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Portugalu, Italiji, Francuskoj…i sigurno su svuda isti problemi.

Direktorat za vanredne situacije i službe zastite i spašavanja će sa ostalim učesnicima sistema zaštite i spašavanja nastaviti sa aktivnostima na gašenju požara, ne samo na Luštici, nego na cijelom području Crne Gore, a svjesni činjenice da i građani i turisti trebaju da imaju ugodan boravak i prijatan odmor.

Moram Vam reći i ovo: gašenje požara nije pitanje političke volje, kako navodite u svom pismu. Ono je pitanje ljudskih i materijalnih resursa,  organizacije i niza drugih faktora, a nadam se, da ste se i sami uvjerili da smo u tom pogledu učinili sve.

Što se tiče ostalih primjedbi koje navodite nadam se da ćete odgovore dobiti sa adekvatnih adresa.

U svakom slučaju, ja Vam želim ugodan boravak u Krašićima i Crnoj Gori uz vjerovanje da će problemi sa kojima se zajedno suočavamo ubrzo nestati“ – kaže se u odgovoru Mirsada Mulića.

Najčitanije