13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Muo – Blagoslov mora, tradicija

Župa Pomoćnice Kršćana na Mulu proslavila je svetkovinu svoje nebeske zaštitnice svetim misama i pobožnostima. Ova mala župna zajednica poznata po blaženom Graciji iz Mula (Kotorskom) od 1864. godine kada je izgrađena nova župna crkva u mjestu slavi Mariju Pomoćnicu kršćana (24. maj)  kao svoju nebesku zaštitnicu.

Blagdanska duhovna priprema počela je prijenosom Gospine slike iz oltarske niše u središte crkve, te trodnevnom pobožnošću koja se molila pred Gospinim likom.

Muo – Pomoćnica Kršćana – foto Boka News

Na svetkovinu Duhova, ujedno trećeg dana duhovne priprave, nakon svečane mise održan je i tradicionalni blagoslov mora, barki i ribarskih mreža na mjesnoj rivi do koje su vjernici došli u procesiji.

Ovaj običaj, nekada poznat i drugim mjestima biskupije, do naših se dana neprekinuto sačuvao jedino na Mulu, mjestu koje se diči svojom ribarskom tradicijom.

Mjesni župnik don Robert Tonsati podsjetio je okupljene vjernike da je zazivanje Božjeg blagoslova na more i barke, ujedno prilika za zahvalu na svim primljenim dobrima koje Bog daje ovom kraju po moru, te za žrtve i darove kojima su ribari i pomorci tijekom stoljeća ugradili u život njihove crkve i župe.

Blagoslov mora

Bila je to ujedno prilika moliti za blagoslov svim živim ribarima, pomorcima i putnicima na moru, te se sjetiti  preminulih. Nakon molitvi i blagoslova, župnik je tri puta uronio drveno raspelo u more, te su se vjernici u procesiji vratili u crkvu i uz pjesmu iskazali štovanje Gospi.

Najčitanije