3 C
Kotor

Slušaj online radio

MUO: (Ne) zaboravljena kulturna baština

U organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor u toku je manifestacija Dani Mula.

Tokom drugog dana manifestacije na programu pod nazivom ”Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština” u crkvi Sv. Duha u Starom gradu održan je naučni skup na kom su ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govorili o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. Takođe, u Centralnoj sali Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor održan je koncert “Sitno cmilje pokraj mora raste”. Prisutni su imali priliku da čuju pjesme sa Mula po notnim zapisima Ludviga Kube s početka XX vijeka u programu koji je osmislila etnomuzikološkinja dr Zlata Marjanović, a u izvođenju Ženske pjevačke grupe „Đude“ – KUD ”Mijat Mašković” iz Kolašina. Učestvovali su i Folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora, kao i tivatska klapa “Belezza”. Program je vodio Davor Sedlarević.

Dani Mula

Ovim programskim konceptom željeli smo da stručnoj i široj javnosti stavimo u fokus Muo, malo ribarsko mjesto često manje zastupljeno u kulturnom životu Boke kotorske u odnosu na druga mjesta, ali sa vrlo bogatim sakralnim, duhovnim, kulturnim, muzičkim, naučnim i umjetničkim nasljeđem.

Treći dan manifestacije rezervisan je za šetnju po Mulu i upoznavanje sa istorijom i osobenostima ovog malog mjesta, te stoga pozivamo sve zainteresovane da sa nama krenu na ”Đir p(o) Mulu” u subotu u 12 časova. Mjesto okupljanja je na muljanskoj rivi.

Podsjetimo, prijatelji manifestacije su TO Kotor, RTCG, Taraca resto bar, JU ŠOSMO “Vida Matjan”, Štamparija Golbi Print iz Podgorice i Društvo za kulturni razvoj BAUO.

Najčitanije