12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej starog kapetana je poniranje u prošlost

Posjeta muzeju Starog kapetana foto Z.Š

Brojni turisti i mještani Baošića su povodom rođendana i treće godine od obnavljanja muzeja Miroslava Štumbergera, posjetili dom starog kapetana, i uz muziku i prigodan program, odali počast sugrađaninu koji je još za života svoju kuću pretvorio u muzej sa bogatom zbirkom etnografskih predmeta, ali i uredio i oplemenio dvorište u kojem je, između ostalog zasadio 200 različitih vrsta ruža.

Bila je to prilika za podsjećanje na izuzetnu ličnost, svestarnog kapetana koji je u mladosti iz Slovenije došao u Boku, zavolio je i odlučio da zauvijek ostane u Baošićima. Veče koje je s ljubalju sklopljeno, kao i sve što je Štumbverger radio otvorila je vršilac dužnosti direktora „Gradskog muzeja Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković”, Slavica Božović.

-Kapetan Miroslav Štumberger bio je čovjek bogougodne ljudske i bokeljske vedrine. Rođen daleko od mora, od djetinjstva je pokazivao ljubav prema pomorstvu i nadasve tehnici pa je posle gimnazije završio pomorsku akademiju i kao vojnik dolazi u Boku, gdje će ostati, kako je zapisao jedan od njegovih biografa Siniša Luković, usidren do kraja života. U ovo zdanje, ovaj muzej stari kapetan ugradio je svoj osoben stvaralački rukopis darajući mu nacionalni-mediteranski pečat. Utvrdio je koncepciju koja prevazilazi obim i formu uobičajnog muzeja.Ovaj visoko obrazovani čovjek govorio je pet jezika a uz svoj radu u vojsci cio život posvetio je očuvanju istorije, kulture i etnografske baštine Boke i Jugoslavije pa i svijta. U svom domu sakupio je izuzetno vrijednu kolekciju koju su, prema popisu iz 1964. godine, činila 1.472 predmeta:372 komada etnografskih artefakata, 115 ikona i slika, 27 ćilima raznog porijekla, 20 raznih geografskih mapa, 22 makete jedrenjaka sopstvene izrade, 13 amfora, 220 komada starog novca, 22 predmeta iz NOB-a, 53 komada stilskog nameštaja i još 652 komada raznih drugih predmeta.Posebnu vrijednost činila je njegova biblioteka od 1.516 knjiga među kojima su bilo 46 knjiga iz 17, 18 i 19 vijeka. Najvrednija među njima su bila sva tri toma jednog od prvih izdanja Enciklopedije Britnike iz 1788. godine- navela je Božović i dodala da je Štumberger svoju kuću 1955. godine proglasio muzejom.

Muzej Štrumberger – Baošići

– Dom starog kapetana je poniranje u prošlost i prostore. Sve u njegovom životu se vrtjelo oko mora, oko te plave pučine i vode eliksira života. Nažalost, dobar dio te izuzetno bogate i vrijedne zbirke koju je Štumberger testamenom zavještao Mjesnoj zajednici Baošići –kojoj je poklonio i kuću je pokraden. Opština je prije četiri godine obnovila kuću i Štrumbergerovu zaostavštinu predmetima, pa je „Muzej Starog kapetana” Miroslava Štumbergera ponovo dostupan posjetiocima- rekla je Božović naglasiši da ovo veče ima zadatak da pokažemo šta Baošić ima u ovom zdanju i šta je od propadanja oteto kao i sve ono što je Milosav Štumberge stvorio.

Proslavu povodom roćendana Kapetana Štumbergera organizovali su JU Muzej i Galerija, TO Herceg Novi i Mjesna zajednica Baošići, a u programu su učestvovali klapa „Stari Kapetan” i članovi KUD-a „Sloga”.

Miroslav Štumberger

Miroslav Štumberger rođen u Sloveniji, a život vezao za BokuMornarički kapetan Miroslav Štumberger bio je i inovator i pisac udžbenika iz torpedistike, ali prije svega zaljubljenik u umjetnost, tradiciju muzeologiju. Rođen je 2. jula 1892- godine u mjestu Šmarje pri Jelšahu kod Celja u Sloveniji. Štumberger je nakon Prvog svjetskog rata postavljen za komandanta Podmorničke baze u Kumboru i od tada je njegov radni i privatni život vezan za Boku. Umro je 1983.- godine.

Riječ je o čovjeku koji je godinama bio organizacioni i duhovni patron, kolekcionar velikog i vrijednog kulturnog blaga koje je ostavio gađanima Baošića, Herceg Novog i Boke. Ljudi iz Mjesne zajednice Baošići i gradskog muzeja željeli su da povodom 2. jula, kapetanovog rođendana, posjete mještane i brojne goste da Miuroslav Štumberger nije zaboravljen.

/Z.Š./

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije