14 C
Kotor

Slušaj online radio

MVEP uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog najave iseljenja hrvatskih institucija

Donja Lastva – foto Anton Gula Marković

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH uputilo je u petak protestnu notu Crnoj Gori zbog zahtjeva Opštine Tivat da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi, saopštilo je ministarstvo vanjskih i evropskih poslova.

U spomenutom Domu kulture sjedište je Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Radio Duxa, informativnog medija na hrvatskom  jeziku te Hrvatske knjižnice Ljudevit Gaj.

“Odluka, kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene iseliti se iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje djelovanje, imat će dalekosežne negativne posljedice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori”, poručilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ovime se Hrvatima Crne Gore šalje iznimno negativna poruka zbog koje su s pravom razočarani i krajnje uznemireni, poglavito jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom da su ju prije sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Gordan Grlić Radman – foto Boka News

MVEP ističe da problem s Domom kulture nije riješen sukladno obećanjima predsjednika vlade Crne Gore, ministara i drugih dužnosnika te drži “neprihvatljivim drži ovakvu zlouporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama”.

Također se ističe da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zajamčena crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009. te međunarodnim aktima.

“Posljedice ovakve lokalne, no za cjelokupnu nacionalnu zajednicu Hrvata Crne Gore štetne odluke, mogle bi imati svoj neželjeni odraz na ukupne odnose kako u bilateralnom, tako i multilateralnom okviru međunarodnih organizacija koje se bave manjinskom tematikon”, stoji u saopštenju MVEP-a.

Izvor:Hina

Najčitanije