16 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečana sveta misa povodom Karika i Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Svečanom svetom misom povodom 13. januara dana kada su 809. godine stigle moći Svetog Tripuna u Kotor zaštinika grada i Kotorske biskupije i Dana Hrvata u Crnoj Gori, proslavljen je ovaj značajan datum u istoriji Boke Kotorske.

Brojne goste, zvanice i vjernike u uvodnoj riječi pozdravio je kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.

“Godine 809. dana 13. siječnja trgovci koji su prenosili tijelo Svetog Tripuna iz Carigrada za Veneciju božijom providnošću zaustavili su se u Bokokotorskom zalivu gdje su građani Kotora, spoznavši da trgovci nose relikvije mladog mučenika odlučili otkupiti tijelo i njemu podići crkvu a kasnije ovu katedralu kojoj se mi danas nalazimo. S toga je 13. siječanj 809. godine jedan od najznačajnih datuma u povjesti Kotora i Kotorske biskupije i cijele Boke Kotorske.

Danas slavimo karike (potiče od talijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti), Bokeljska mornaarica bira svog Malog admirala. Na današnji dan hrvatski narod u Crnoj Gori slavi svoj dan – Dan hrvatskog naroda, a sjetimo se da je i na današnji dan Sveta stolica priznala samostalnost Republike Hrvatske nakon raspada bivše države.

Želim u ime svih organizatora pozdraviti sve prisutne kao i uzvanike iz Republike Hrvatske, izaslanik premijera, potpredsjednika Vlade i minsitra obrane, Ivana Anušića, ministar vanjskih i evropskih poslova dr Gordana Grlića Radmana, veleposlanika Veselka Grubišića koji je izaslanik predsjednika RH, Lidija Bradara predsjednicu Federacije BiH, Zvonka Milasa državnog tajnika, Jasminku Lončarević konzulicu u Kotoru, Nikolu Dobroslavića župana Dubrovačko-neretvanske županije, Mata Frankovića gradonačelnika Dubrovnika, Zvonimira Dekovića predsjednika HNV CG, Adrijana Vuksanovića predsjednika HGI-a i poslanika u Skupštini CG, Admirala Bokeljske mornarice…”- kazao je don Robert Tonsati.

Don Robert Tonsati – Karike – Dan Hrvata u CG – 2024. Foto Boka News

Tonsati se zahvalio i svim članovima bratovštine Bokeljske mornarice iz Republike Hrvatske koji su danas potpisali povjesni sporazum o suradnji između Matice u Kotoru i svojih bratovština, stoga je “danas jedan veliki blagdan zajedništva sih nas” – zaključio je Tonsati.

Nakon svete mise, koju je predvodio barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije msgr. Rrok Gjonlleshaj u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, ministri sa suradnicima i delegacijama prisustvovali su svečanom programu obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori u Tivtu, čiji je organizator Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Misno slavlje uveličao je katedralni zbor Svetog Tripuna.

Karike – Dan Hrvata u CG – 2024. Foto Boka News

Potpredsjednik Vlade RH Anušić: Nisam se susreo sa ministrom obrane Crne Gore, zbog njegovih izjava proteklih dana, koje su za nas neprihvatljive

„Nisam se susreo danas sa ministrom obrane Crne Gore, Draganom Krapovićem zbog njegovih izjava proteklih dana, prije svega o školskom brodu „Jadran“, o izjavama oko spomen ploče u bivšem logoru Morinj. Te izjave su u suprotnosti sa našim stavovima i za nas su potpuno neprihvatljive, i jasno su dali doznanja da nema smisla taj sastanak za sada održavati. Naše pozicije i stavovi o tim temama koje su veoma bitne za Hrvatsku su potpuno drugačije, naši stavovi se nisu mijenjali godinama ali je problem što su se mijenjali stavovi određenih dužnosnika iz Vlade CG. Večeras sam ovdje na proslavi Dana Hrvata u Crnoj Gori da bi izrazio potporu, što je i bio moj cilj posjeti Crnoj Gori“ – kazao je za naš portal potpredsjednik vlade, minstar obrane i izaslanik premijera Ivan Anušić.

Gordan Grlić Radman: Razgovarali sam o Prevlaci i razgraničenju na moru, čekamo Crnu Goru…

Karike – Dan Hrvata u CG – 2024. Foto Boka News – Gordan Grlić Radman i Ivan Anušić.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman,  večeras je u Kotoru je za naš portal izjavio da je u današnjem razgovoru sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem razgovarao o nizu otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore.

„Razgovarali smo o Prevalaci, jasna je granica na kopnu temeljem Banditerove komisije, koje su postale državne granice. Mi želimo razgovarati o granici na moru i čekamo da Crna Gora imenuje članove komisije kako bi razgovarali o tom problemu“.

Što se tiče školskog broda Radman Grlić kaže da je to hrvatski brod koji se u trenutku raspada bivše države našao na remontu u Tivtu i tu ostao.

„Mi ga smatramo otuđenom imovinom, i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti bilaterarno i dogovorom možemo razmotriti, uključiti međunarodno sudište“ – kazao je Grlić Radman.

Ministar je ponovio neprihvatljivom odluku Skupštine općine Kotor o preimenovanju sportskog objekta po osobi o kojoj postoje brojna uznemirujuća svjedočanstva zbog zloglasna djelovanja i postupanja prema hrvatskim zatočenicima kao zapovjednik straže u logoru Morinj, Zorana Džimi Gopčevića.

„Mi smo čestitali Crnoj Gori što se suočila sa prošlošću i za nas je ploča u Morinju i natpis veoma bitini i smatramo da ona ne treba biti predmet razgovora i treba ostati tamo gdje je“ – kazao je Grlić Radman.

On  je nagovijestio i moguće riješenje koja je predložio crnogorski ministar Ivanović za Hrvatski dom u Donjoj Lastvi gdje je smješteno Hrvatsko nacionalno vijeće, Radio Dux, knjižnica, učionica i velika multifunkcionalna dvorana.

Nakon svete mise, koju je predvodio barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije msgr. Rrok Gjonlleshaj u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, ministri sa suradnicima i delegacijama prisustvovali su svečanom programu obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori u Tivtu, čiji je organizator Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Više fotografija na našoj FB strani.

/Miro Marušić/

Najčitanije