12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

MZ Prčanj uputila zahtjev JP Morsko dobro: Traže poništenje aneksa ugovora o plaži Markov rt

Markov rt maj 2022 – foto Boka News

Plaža Markov rt bila je „Javno porodično kupalište“, ove godine Morsko dobro, postupajući po zahtjevu hotela, promijenilo je režim korištenja plaže iz „javnog“ u „hotelsko kupalište“.

Na sastanku Upravnog odbora Mjesne zajednice Prčanj, održanom krajem prošle sedmice, njegovi članovi i mještani raspravljali su o načinu kako da ponovo uspostave režim korišćenja javne porodične plaže 18-C Markov rt, koja je aneksom ugovora između JP Morsko dobro i firme Krol Bay postala “hotelsko kupalište”.

Pročitan je zvaničan zahtjev MZ upućen Morskom dobru da se vrati stari režim korištenja plaže kako je to utvrđeno i rješenjem od 2019. do 2023. godine. Predsjednik MZ Zoran Brguljan obećao je da će zahtjev mještana poslati na sve moguće adrese, a Romeo Mihović je apelovao da MZ objedini zahtjeve građana i zastupa zajednički interes mještana Stoliva i Prčanja.

Inače, građani su nedavno javno protestvovali zbog postavljanja mobilijara na polovini plaže koja je do lani bila rezervisana za građanstvo. Dan kasnije vlasnici hotela Blue Kotor Bay postavili su info-tablu Morskog dobra kojom je objelodanjen ugovor o kome građani nisu imali pojma, jer nije bilo javnog tendera. Građani Prčanja i Stoliva nisu saglasni sa ovakvom odlukom “ispod žita”, te traže da se aneks ugovora poništi. Žele slobodan pristup plaži, s obzirom da i sami imaju turiste koji dolaze kod njih i zbog kupanja.

-Plaža Markov rt do ove godine bila je “Javno porodično kupalište” dostupno svima. Po zakonu su svi imali pravo da koriste 50 odsto plaže, oslobođene od plažnog mobilijara, ležaljki, suncobrana i baldahina. Ove godine Morsko dobro, postupajući po zahtjevu hotela, promijenilo je režim korištenja plaže iz “javnog” u “hotelsko kupalište”. To podrazumjeva da je građanima i turistima onemogućen pristup plaži, izričito djeci, jer je ovo hotel 18+. Smatramo da je ova odluka MD nezakonita i da je treba osporiti, kaže Milana Andrić.

Mještanin Draško Šošo podsjeća da je ranije 30 metara plaže bilo vlasništvo hotela “Vrmac”, a 50 metara državno, javna plaža, tako sve do lani, kada je na polovini plaže bio mobilijar, a druga polovina bila je za građane. – Sada novi vlasnik uopšte nije uredio plažu na svom vlasničkom dijelu, nego su “uletjeli” u državno 50 metara, iako imaju 300 metara svoje plaže. Na hotelskoj plaži koja nikada nije izdavana kao javna plaža, napravili su zgrade, tako da su drastično smanjili pristup obali- istakao je Šošo.

Mještani zahtijevaju od Morskog dobra da uvaži prava građana i da se skine tabla, ili će oni primijeniti oštrije mjere, tipa mirnih demonstracija. Najavili su i da će do 30. maja sačekati odgovor Morskog dobra na njihov zahtjev.

Markov rt – foto Boka News

– Ako izdajemo sobe i ako su nam gosti važni, trebalo je da sakupimo po 10 eura, da ovlastimo čovjeka i da iznajmimo kupalište, ali nije kasno da već sada razmotrimo potpisivanje ugovora sa MD u vezi druge plaže, koju hotelijeri iz Blu Kotor Bej namjeravaju da uzmu- kazao je Vitomir Vujović pitajući mještane gdje su bili prošle godine kada se na javnoj raspravi govorilo upravo o ovome što im se sada dešava, a tada ih je bilo samo troje.

Građani su organizovali on line potpisivanje peticije na Sačuvajmo plažu Markov rt

/M.D.P./

Izvor:Dan

Najčitanije