17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Akademiji znanja u Budvi – O značaju dobrobiti vježbi disanja

Jakob Lund

Razgovor na temu „Joga na i van joga prostirke“ sa Jakobom Lundom, direktorom International Association for Human Values (IAHV) u Danskoj, biće upriličen večeras (subota, 1. april) od 16-18 sati u prostoru Akademije znanja u Budvi (Žrtava fašizma bb, Obilaznica). Ulaz je besplatan, a omogućen je i prevod sa engleskog jezika.

Polazeći od istočne mudrosti da je dah sinonim za život, što znači da se promjenom disanja može promijeniti život, razgovor sa Lundom će uključivati sljedeće teme:

– Da li je vaše „dugme za OFF“ jednako dobro kao i „dugme za ON“?

– Funkcije nervnog sistema

– Značaj i dobrobiti vježbi disanja

– Veza između tijela, daha, nervnog sistema i uma

– Praktične vježbe

– Pitanja i odgovori.

Jakob Lund od 1995. godine proučava i praktikuje drevna znanja o disanju, meditaciji i jogi, a od 2000.god. dijeli svoje znanje dok putuje svijetom vodeći obuke za trenere i specijalizovane programe za zatvore i zavisnosti. Prije nekoliko godina je u sklopu projekta Crne Gore radio je i sa zatvorenicima u Spužu .

Osim njegove osnovne posvećenosti, da pomogne ljudima u kriminalu i zavisnosti da izadju iz matrice ponašanja, on predaje na akademskim programima za američke studente u Kopenhagenu, vodi programe za političare, policiju, sportiste, zaposlene u firmama.

-Vježbe disanja i drevne tjelesne prakse mogu podržati proces oslobađanja od stresa, “probavljanja” utisaka i ponovnog povezivanja sa samima sobom i drugim ljudima. To se ne odnosi samo na naš posao, već i na sve druge aspekte našeg života.

Naučno je dokazano da ove vježbe poboljšavaju imuni sistem, snižavaju krvni pritisak, smanjuju upale i dovode do stvaranja hemikalija u tijelu zbog kojih se osjećamo življe i zadovoljnije. Čak i ako osoba ne osjeća da je pod stresom, ne postoji ograničenje koliko možemo proširiti svoje unutrašnje kapacitete. Ove prakse će takođe povećati našu kreativnost i proširiti našu svijest, saopštila je Aleksandra Grujović, direktorka Međunarodne organizacije za ljudske vrijednosti Crne Gore (naslednica organizacije Art of Living (AOL) ili Umjetnost življenja Crne Gore).

/M.D.Popović/

Najčitanije