16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Arzi ostaci osiromašenog uranija

Arza
Arza

Na rtu Arza, na ulazu u Bokokotorski zaliv, preko puta Prevlake, još uvijek se nalazi oko devet kilograma osiromašenog uranija zaostalog nakon NATO-ova bombardiranja, naveli su stručnjaci Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) u Podgorici. Stručnjaci tvrde da to ne predstavlja osobitu opasnost za ljude i okoliš te da je to područje u posljednjih desetak godina više puta čišćeno od te radioaktivne i kancerogene tvari.

Kako u ponedjeljak prenose podgorički mediji, tiokom NATO-ova bombardiranja Srbije i Crne Gore 30. maja 1999. godine na rt Arza palo je više od 400 projektila s uranijem i tom prilikom kontaminirano je zemljište površine 30.000 kvadratnih metara.

Stručnjaci CETI-a evidentirali su oko 87,9 kilograma osiromašenog uranija, od čega je od 2000. godine više od 90 posto uklonjeno.dsc07735

Učinkovitost, odnosno postotak uklonjenog uranija je preko 90 posto od prvotnog broja ostataka s uranijskim materijalom, kazali su iz te institucije podgoričkom dnevniku “Dan” tvrdeći da je od svih kontaminiranih lokacija u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Kosovu i uopšte u svijetu Arza prva koja je i službeno dekontaminirana te da za to ima provjeru i ocjenu Ujedinjenih naroda (UN) za okoliš (UNEP).

Koordinatorica u nevladinoj organizaciji Green Home Nataša Kovačević kazala je, međutim, da tvrdnja o malom postotku osiromašenog uranija na rtu Azra govori da sanacija nije u cijelosti obavljena, odnosno da je tijekom dvije i po godine došlo do integracije uranija u zemljištu, kamenjaru, vodi i živom svijetu.

Najčitanije