22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Croatia Boat Showu izloženo više od 150 plovila

Na Croatia Boat Showu izloženo više od 150 plovila

Na Zapadnoj obali u Splitu u četvrtak je otvoren 21. nautički sajam Croatia Boat Show (CBS), na kojemu nastupa 300 izlagača iz 25 zemalja, a izloženo je više od 150 plovila.

Sajam je to koji okuplja brodograditelje, proizvođače brodske opreme, čarter tvrtke, ugostitelje i predstavnike iz turističkog i gospodarskog sektora. Otvoren je do ponedjeljka, 15. travnja.

Posjetitelji uz ostalo mogu vidjeti brojne luksuzne jahte, a po prvi puta je predstavljena i stotinjak metara duga teglenica pretvorena u Yacht club.

Direktor CBS-a Vicenco Blagaić je kazao kako sajam ponovno raste nakon “osam teških godina”.

“Imamo više hrvatskih premijera, šest svjetskih, a najveći brod je Mangusta, dug 42 metra. Tu je i veliki Sunreave od 80 stopa, a imamo i puno manjih”, rekao je Blagaić.

Glavni tajnik Ministarstva turizma Ivo Bašić ocijenio je nautički turizam hrvatskim vrhunskim proizvodom podignutim na zavidnu razinu, te dodao da je Hrvatska izvrsna i u čarteru, ali i u malom kruzingu koji se zadnjih deset godina jako dobro razvija.

“I dalje ćemo poticati inovativnost i kreativnost. Znamo koliko je to danas važno. Bez novih znanja, modela i tehnologija u turizmu ne možemo raditi nove iskorake”, kazao je Bašić.

Da sajmovi kao što je CBS znače mnogo, posebno za nautički turizam, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

“Ovaj sajam doprinosi i tome da je Hrvatska nautička velesila koja ima više od 4000 plovila, 17 tisuća vezova i preko 140 luka nautičkog turizma, te da smo jedna od najjačih nautičkih destinacija, ne samo na Mediteranu nego i globalno. Turisti u nautici dnevno troše po 183 eura što je više nego dvostruko u odnosu na prosječnog hrvatskog turista koji troši 79 eura, a taj novac se ne troši samo u plovilima nego više od 30 posto na razne druge ponude u turizmu”, dodao je Kovačević.

Ocijenio je kako dolazi razdoblje borbe za svakog gosta, dometnuvši da zbog konkurencije, posebno na Mediteranu, više nećemo moći zbrajati dvoznamenkasti rast i zato je mišljenja da i u nautici treba vući mudre poteze. Očekuju donošenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kako bi se riješio “koncesijski kaos”, a smatra i da treba ojačati usklađeno djelovanje svih institucija koje upravljaju nautičkim turizmom.

Izvor:Hina

Najčitanije