24 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvorena 8. Međunarodna konferencija pomorskih nauka

Međunarodna konferencija pomorskih nauka

Osma međunarodna konferencija pomorskih nauka, čiji su organizatori Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore i Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, otvorena je u četvrtak u Budvi, a rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić istaknuo je prilikom otvaranja kako konferencija pruža idealnu akademsku platformu za istraživače u pogledu razmjene stručnih znanja i najnovijih rezultata istraživanja u svim aspektima pomorske nauke.

Oko 200 učesnika konferencije će razmijeniti znanja iz područja kao što su brodogradnja, plovidba, remont brodova, pomorski transport i logistika, zaštita morskog dobra, pomorski zakoni i slično.

“Danas se globalni pomorski sektor suočava s višestrukim izazovima: pritisak da se održi konkurentnost i operativna efikasnost, nove tehnologije vođene digitalizacijom, besprijekornom povezanošću, mogućnostima rasta plave ekonomije itd. Ovi i drugi izazovi mogu se riješiti jačanjem istraživanja, razvoja i inovacija i širenjem akademskih programa i programa obuke u području pomorskog obrazovanja i stručnosti“, poručio je Nikolić.

“S ponosom mogu reći da od osnivanja Konferencije, već osam godina zaredom, Pomorski fakultet Kotor i Univerzitet Crne Gore dijele svoje akademske aspiracije, istraživačke kapacitete i operativnu podršku kako bi aktivno promicali različite aspekte i dostignuća pomorske znanosti i obrazovanja“, kazao je rektor Nikolić.

D. Nikolić

Prema Nikolićevim riječima, pomorstvo je dio crnogorske povijesti i predstavlja jedno od najperspektivnijih područja razvoja.

“Tradicija pomorstva duga devet stoljeća i danas se nastavlja, sa šest tisuća aktivnih pomoraca Crne Gore i sa šest desetljeća suvremene i sveobuhvatne pomorske edukacije i istraživanja, uz pomoć Pomorskog fakulteta Kotor“, dodao je Nikolić.

Š. Ivošević

Na otvaranju su govorili prof. dr Špiro Ivošević, dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Univerziteta u Splitu  i prof. dr Elen Twrdy, dekan Fakulteta pomorskih studija i transporta Univerziteta u Ljubljani.

Najčitanije