16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na dubrovčkom području izvjesno produženje strožih mjera!

Dubrovnik – foto Boka News

Epidemiološka slika hrvatskog juga u zadnje dvije sedmice od kada je došlo do naglog rasta broja novozaraženih, stagnira. Brojke se dnevno kreću od 65 do 90, pa iako se zadržavaju u spomenutim okvirima, još uvijek su visoke. U cijeloj zemlji bilježi se rast covid pozitivnih, no Dubrovačko-neretvanska županija neslavno se drži samog vrha.

– U Konavlima je broj u padu ali ipak dosta visok, Župa je na platou pa bi mogla i ona lagano dole ali to još treba vidjeti, a Dubrovnik stalno lagano raste. Broj je dosta niži nego Župa i Konavle, ali raste. Vjerojatno je dijelom uzrok i taj britanski soj, svakako je i on kumovao da bude gore nego što bi bilo da nije njega – kaže ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić na aktualnu epidemiološku situaciju. Iako još nisu stigli, očekuju i rezultate je li na ovom području prisutno i drugih sojeva osim britanskog. Što se cijepljenja tiče, za iduće sedmice na raspolaganju je tisuću i pol doza AstraZenece, u tijeku je podjela cjepiva.Valja spomenuti kako je obje doze cjepiva do sada dobilo 1700 žitelja Županije, što je otprilike 1,5 posto. Prvu dozu dobilo je njih 7800.

Početkom ovog sedmice organizirano je cijepljenje protiv Covida 19 u Sportskoj dvorani u Gospinom polju. Cijepilo se 592 sugrađana na tom punktu, a još ih je cijepljeno između 300 i 400 kroz obiteljske ordinacije u kojima je do sada procijepljeno oko dvije i pol tisuće ljudi, podatak je Doma zdravlja Dubrovnik. Dinamikom cijepljenja nitko nije zadovoljan zbog nedostatka doza cjepiva, kaže direktor Doma zdravlja Branko Bazdan.

S ovakvim tempom cijepljenja, kada možemo očekivati zadovoljavajuću procijepljenost, jer i to je jedan od uvjeta zbog kojih možemo očekivati kakvu takvu sezonu, Bazdan kaže ‘to u Hrvatskoj ne zna niko’.

Što se pak doza cjepiva tiče, prema riječima župana Nikole Dobroslavića ‘razgovaralo se s Vladom o mogućnosti da u Županiju dođe više cjepiva od prosjeka u RH, kako bi se doskočilo katastrofalnoj lanjskoj turističkoj sezoni što se jedino može dobrom procijepljenošću i pridržavanjem mjera’.

Najčitanije