20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Srbija će do kraja godine proizvoditi i rusko i kinesko cjepivo

Cjepivo/Vakcina – foto REUTERS

Srbija će do kraja ove godine početi proizvodnju kineskog cjepiva Sinopharm i ruskog Sputnjika V, objavili su danas predsjednik Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Vučić je proizvodnju kineskih cjepiva objavio iz Abu Dhabija, gdje je s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dogovorio gradnju zajedničke tvornice s Emiratima i Kinom, a početak proizvodnje očekuje se 15. oktobra.

Ranije danas početak proizvodnje cjepiva Sputnjik V najavio je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović, poslije razgovora s ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturova, a prva faza proizvodnje odnosno pakiranja Sputnjika V trebala bi početi do 20. svibnja.

Vučić je u uključenju za Radio-televiziju Srbije, tokom posjeta Emiratima, rekao da će u roku od dva tjedna biti organizirano “javno potpisivanje” te da je riječ o  “potpuno greenfield” projektu nove tvornice Sinopharm cjepiva.

“Imat ćemo velike količine cjepiva za nas, ali i za cijelu regiju, a ono što sam naučio večeras jest da ćemo morati – pa makar po samoj cijeni koštanja – davati cjepiva regiji jer to što mi budemo naše ljude izliječili ili preventivno djelovali – ne vrijedi ako u regiji postoji problem”, rekao je Vučić za RTS.

Srbija trenutačno koristi četiri cjepiva – Pfizer-BioNTech, Sputnjik V, Sinopahrm i AstraZeneca, a s više od 1,7 milijuna ukupno primijenjenih doza i dalje je među vodećim zemljama u svijetu i regiji po broju cijepljenih i docijepljenih na 100.000 stanovnika.

Najčitanije