18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Kamenom odata pošta stradalnicima fašističkog terora

Kameno – foto Opština HN

Delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a 1941-1945 Herceg Novi i SUBNOR-a Trebinja položile su zajedno sa predstavnicima Opštine Herceg Novi vijence na spomen-kosturnicu na Kamenom, u čast 180 umrlih i strijeljanih rodoljuba i pripadnika Narodnooslobodilačke borbe čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na tom mjestu.

U ime lokalne samouprave vijenac na spomen-kosturnicu postavio je sekretar za lokalnu samoupravu Željko Bajčeta, a kako je istakao predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Herceg Novi, Đoko Zloković, ovaj spomenik nije zaboravljen i u budućnosti će ga zajedno sa trebinjskim boračkim organizacijama redovno obilaziti kako bi odali poštu i evocirali sjećanje na strijeljane borce NOB-a koji su bili zatočeni u logorima Prevlaka i Mamula.

Prema riječima predsjednika SUBNOR-a Trebinja, Rajka Ćapina, svi vrlo dobro znamo šta je vihor rata nosio i šta je iza sebe ostavljao. Ono što naši ljudi ovdje sigurno imaju i niko im ne može oduzeti su slobodarski duh, pravdoljublje i nešto što nas čini upravo iznad onih koji su imali namjeru da nas satru i unište, naglasio je Ćapin.

-Oni mnogobrojniji, naoružaniji, logistički opremljeniji, mislili su da imaju sve. Ipak, samo su mislili. Ono što mi imamo i nosimo u svojim genima i što smo naslijedili od predaka koji su vodili viševjekovne borbe – to je da slobodu ljubimo iznad svega. To je bio naš podstrek i zvijezda vodilja, što je na kraju rezultiralo našom pobjedom nad okupatorom. Pokazali smo svijetu da „mali narod“ može da uradi sve kada je naoružan svetim idejama i glavnim postulatima antifašizma, a to su mir i sloboda, istakao je Ćapin.

Kameno – foto Opština HN

Govoreći o značaju antifašističke borbe, predsjednik MZ Kameno, Goran Stanovčić, naglasio je da “nema uzvišenije stvari nego kad čovjek da svoj život u borbi protiv fašizma, za slobodu svoje otadžbine, za napredak svoje djece, da žive u miru i slobodi”.

Obilježavanju sjećanja na pale borce prisustvovali su i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja grada Trebinja, Miodrag Novokmet, potpredsjednik SUBNOR-a Trebinja Miro Morić, potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore, Ljubenko Borović, član UO SOBNOR-a Crne Gore Milan Vajagić, Slobo Novaković iz SUBNOR-a Herceg Novi 1941-1945 i predsjednik mjesnog odbora OBNOR-a Zelenika, Ranko Kišić.

Od marta 1942. do oktobra 1943. godine na području Herceg Novog italijanska vojska je organizovala koncentracione logore Prevlaka i Mamula u kojima su bili zatvoreni zatočenici bokeških, hercegovačkih i južno-dalmatinskih opština. Strijeljanja su izvršena u selu Kameno, na tvrđavi Španjola i u krugu logora Prevlaka.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije