16 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Krivošijama požar velikih razmjera, aktivan već mjesec dana – Vatrogasci DVD “Perast” danonoćno na terenu

Bogoljub Brezić

Požar na području Krivošija je aktivan od 24. jula, kada je sa teritorije Cuca zahvatio i Dragaljsko polje. Kako je za Radio Kotor danas kazao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bogoljub Brezić” Krsto Žmukić, proteklih pet dana požar se proširio na teritoriju od Grkavca do Veljeg vrha iznad Ledenica, u dužini od oko 1,5 km.

– Dejstvovali samo u rejonu od zaseoka Samardžići, Ilići i Radoičići pa sve do Grkavca. Odbijali smo požar od kuća i od naseljenih mjesta, ali nažalost radi se o požaru ogromnih razmjera, koji se proširio vrhovima brda. Danas je peti dan otkad se požar širi od Grkavca do Veljeg vrha, pod stalnom je kontrolom naših vatrogasaca, ali nažalost nemoguće je prići, jer nema prilaznog puta. S obzirom da su avioni Vojske Crne Gore zauzeti gašenjem brojnih požara širom države, za požar na Krivošijama jedino riješenje je kiša – kaže Žmukić.

Bogoljub Brezić

On dodaje da su tokom jutrošnjeg obilaska terena uočil ida je put prema repetitoru i antenskoj stanici na Veljem vrhu zapušten, tako da se vatrogasnim vozilom u slučaju požara u tom dijelu ne može prići.

– Zgradu repetitora u slučaju potrebe možemo jedino braniti naprtnjačama, ali nadamo se da neće doći do širenja požara, jer je oko samog repetitora dobar dio trave pokošen, a šume oko repetitora nema. Jedini objekat na ovom području kojem prijeti opasnost, ako ne dođe do gašenja požara, je jedna vikendica ali do nje se može prići vatrogasnim kamionom.

Bogoljub Brezić

Nažalost, građani cijele Boke već više od 20 dana se “guše” u dimu, jer osim požara na Krivošijama, aktivni su požari u Cucama i na Njegušima. Konkretno na području Veljeg vrha, dužina požara je prema našoj gruboj procjeni preko kilometar i po, a da bi vatrogasci prišli požaru, morali bi pješke preći preko tri kilometra u jednom pravcu. Tu se ne radi samo o požaru koji je zahvatio nisko rastinje, već i listopadnu šumu. U više navrata su nam se pojavljivali i podzemni požari. Zemlja je suva, a to je kamenito područje i sloj zemlje je tanak, kada se ugasi površinski dio posle par sati ili na 50 m udaljenoj lokaciji ponovo izbije požar, što znači da požar nije podmetnut, već se jednostavno širi korijenom ispod zemlje i bukne na novoj lokaciji – objašnjava Žmukić.

Bogoljub Brezić

On dalje ističe da su vatrogasci DVD “ Bogoljub Brezić” danonoćno na terenu, bilo da se radi o osmatranju ili o gašenju, i da za sada nisu iscrpljeni, jer su dobro organizovane smjene pa se često smjenju ekipe.

– Htio bi da istaknem veoma dobru saradnju Službom zaštite i spašavanja Kotor i komandirom Mandićem koji nas je nekoliko puta obilazio i nudio nam pomoć – zaključio je Žmukić.

Najčitanije