23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na ljeto odluka hoće li aerodromi u koncesiju

Aerodrom Tivat – foto Boka News – jul 2023.

Na ljeto bi Vlada trebalo da donese odluku da li će aerodromi biti dati u koncesiju, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

– Očekujemo da se postupak završi tokom ljetnjih mjeseci nakon čega će Vlada donijeti odluku da li će nekoj od kompanija dati koncesiju, hoće li se raspisati novi javni poziv ili će aerodromi iz sopstvenih sredstava i uz pomoć kredita krenuti u modernizaciju – kazali su Pobjedi iz tog Vladinog resora.

Modernizacija

U resoru na čiiem je čelu Filip Radulović smatraju da je neophodno obezbijediti moderniju i efikasniju aerodromsku infrastrukturu koja bi doprinijela ekonomsko-turističkoj ekspanziji Crne Gore.

– Evidentno je da crnogorske aerodrome treba modernizovati, što je u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore konstatovala i Evropska komisija. U tom izvještaju piše da Crna Gora treba da modernizuje aerodrome, te da bi se koncesijom riješila ograničena dostupnost naše zemlje. Ono što je nužno jeste da se mora donijeti odluka u vezi sa ovim procesom jer je neodgovorno da od 2019. godine držimo u neizvjesnosti zainteresovane koncesionare – rekli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da je Vlada nedavno dala odobrenje da se krene u drugu fazu tenderskog procesa. Trenutno se, kako kažu, vode pregovori sa istim konsultantima (IFC) koji su upoznati sa svim izazovima iz prethodnog perioda radi ponovnog angažovanja na poslovima konsultacija u daljem procesu koncesije.

– Kada se postigne dogovor i riješe sve sporne tačke iz prethodnog perioda, tada će biti definisani uslovi koje treba da zadovolje sve zainteresovane kompanije. Na ovaj način Ministarstvo i Vlada preventivno djeluju i čuvaju interes države – saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Ponude

Izvršni direktor Aerodroma CG Vladan Drašković je nedavno Pobjedi naveo da nije po automatizmu protivnik koncesije, ali i dodao da ,,moramo biti svjesni svih rizika takvog aranžmana“.

– Gubitak upravljačkog uticaja je cijena koju društvo mora da plati ulaskom u ovakav vid javno-privatnog partnerstva, dok je razvoj sporedni efekat funkcije maksimiziranja profita za korisnika koncesije – rekao je ranije Drašković i dodao da je procjena svih faktora i odluka na temu šta je bolje (ili manje loše) u konačnom na vlasniku, odnosno Vladi.

– Lično smatram da državni monopol ne bi trebalo pretvarati u privatni, posebno u slučaju mogućnosti finansiranja sopstvenog razvoja zadovoljavajućom brzinom, i uz menadžment koji će se rukovoditi isključivo profesionalnim standardima – poručio je ranije Drašković.

Vlada Duška Markovića je 25. jula 2019. godine usvojila koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica.

Koncesionim aktom je tada predviđeno 100 miliona eura jednokratne nadoknade za budžet i 200 miliona eura investicija u narednih 30 godina.

Ministarstvo saobraćaja, na čijem čelu je bio Osman Nurković, je oktobra 2019. godine objavilo pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesije za aerodrome, na koji je stiglo sedam prijava, kvalifikovala su se četiri ponuđača, od kojih je jedan odustao. U igri su ostali južnokorejska kompanija Incheon International Airport, luksemburška Corporacion America Airports i francusko – turski konzorcijima ADP-TAV. Trebalo je da slijedi postupak raspisivanja tendera odnosno poziv odabranim konzorcijumima ili firmama da dostave ponudu. Krajem oktobra 2021. godine tri ponuđača, koja su ranije prošla pretkvalifikacioni tender, predstavili su sebe i svoje planove predstavnicima vlade Zdravka Krivokapića. Tadašnji resorni ministar Mladen Bojanić je saopštio da interesovanje potencijalnih koncesionara za aerodrome nije splasnulo.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije