17 C
Kotor

Slušaj online radio

Trump: Ohrabrio bih Rusiju da napadne članicu NATO-a koja ne plaća obveze

Tramp

Donald Trump kaže kako bi “ohrabrio” Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje obveze u sklopu zapadnog vojnog saveza. Bivši američki predsjednik priznao je kako je jednom rekao čelniku NATO-a da neće zaštititi naciju koja ima zaostatke u plaćanju ako je napadne Rusija.

Tvrdi kako je najavio čelniku NATO-a kako će u tom slučaju “ohrabriti” agresore da “čine što god žele”. Članovi NATO-a obvezuju se braniti svaku naciju u bloku koja bude napadnuta. Bijela kuća je Trumpove komentare nazvala “užasnim i bezobzirnim”, piše BBC.

Govoreći tijekom jučerašnjeg skupa u Južnoj Karolini, Trump je ispričao da je svoje komentare o Rusiji iznio tijekom sastanka čelnika zemalja NATO-a. Objasnio je kako je čelnik “velike zemlje” predstavio hipotetsku situaciju u kojoj ne ispunjava svoje financijske obveze unutar NATO-a, ali se našao pod udarom Moskve.

Trump je kazao kako ga je taj čelnik pitao bi li Sjedinjene Države priskočile u pomoć njegovoj zemlji u tom scenariju. “Rekao sam: ‘Nisi platio? Ti si delinkvent?’… ‘Ne, ne bih te zaštitio, zapravo bih ih poticao da rade što god žele. Moraš platiti'”, objasnio je Trump.

Glasnogovornik Bijele kuće istaknuo je da je bivši predsjednik “ohrabrivao invaziju na najbliže saveznike od strane ubojitih režima”, a komentare je označio “užasnim i neopravdanim”. Dodao je da izjava “ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i domaće gospodarstvo”.

Trump, koji će vjerojatno biti republikanski kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u, dugo je kritizirao NATO i ono što on smatra pretjeranim financijskim teretom za Sjedinjene Države koje jamče obranu 30 drugih nacija.

Rusija je pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu 2022., nakon što je Trump već napustio dužnost. Od tada se žalio zbog iznosa američkog novca poslanog Ukrajini, koja nije članica NATO-a. SAD je pružio Ukrajini više financijske potpore nego bilo koja druga zemlja, ukupno više od 44 milijarde dolara od invazije 2022., prema podacima Bijele kuće iz prosinca.

Republikanci u Kongresu od nove godine blokiraju sva nova financiranja, zahtijevajući stroge mjere za ograničavanje migracije u SAD na njihovoj južnoj granici. Odbili su izmijenjeni prijedlog zakon kada je predstavljen ranije ovog tjedna.

Trump je tijekom skupa podržao to odbijanje, rekavši da su prijedlozi koje je dao predsjednik Biden bili “katastrofalni”.

Najčitanije