17 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Maerskovom brodu planuo požar: Krivac električno vozilo?

Brod – luna-maersk

Grčka Obalna straža javlja da je mali požar na Maerskovom kontejnerskom brodu ugašen, međutim brod ostaje privezan u luci Pirej čekajući inspekciju prije nastavka svoje plovidbe. Iako se čini da je požar zahvatio samo jedan kontejner, otvaraju se brojna pitanja nakon objava u grčkim medijima kojima se navodi da je kontejner prevozio korišteno električno vozilo.

Luna Maersk, kontejnerski je brod nosivosti 63.395 tona, pod zastavom Hong Konga, kapaciteta od 4.258 TEU. Brod je u ponedjeljak, 2. listopada krcao teret u Pireju, a zatim trebao poći prema Thessalonikiju u Grčkoj. Plovi na relaciji od Algecirasa u Španjolskoj, s jednim pristajanjem u Tanger Medu u Maroku. Brod s 26 članova posade doplovio je kasno u ponedjeljak s ukupno 1.517 kontejnera, prenosi portal The Maritime Executive.

Prema objavama Zajedničkog centra za koordinaciju traganja i spašavanja grčke obalne straže, brod je plovio Egejskim morem približno 12 nautičkih milja sjeverno od otoka Kea, kada je zapovjednik prijavio požar. Nisu tražili pomoć, ali su se morali vratiti u Pirej, a do njih su stigla dva patrolna čamca Obalne straže.

Posada je vatrogasnim crijevima polijevala zapaljeni kontejner i područje oko njega, a kasnije je objavljeno da je i vatrogasni brod poslan da Maerskov brod isprati do Pireja. Fotografije u grčkim medijima prikazuju nekoliko vatrogasnih crijeva kako polijevaju kontejnere na stražnjem dijelu broda iza palubne kućice.

Luna Maersk pristala je u Pireju i oštećeni kontejner je uklonjen i smješten u sigurno skladište gdje su ga vatrogasni timovi dodatno polijevali vodom. Inspektori su planirali otvoriti kontejner i posjetiti brod.

Grčki portal Naftemporiki javlja da je u manifestu tereta navedeno kako se u kontejneru prevozilo korišteno električno vozilo. Središnja lučka uprava Pireja provodi preliminarnu istragu i ne može potvrditi sadržaj kontejnera, ali brod će biti zadržan u Pireju sve dok se ne završi istraga i dobije dozvola za nastavak plovidbe.

Najčitanije