12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Na okupiranim područjima Ukrajine počeli referendumi o pridruženju Rusiji

Rat Ukrajna – Krim

Nakon sedam mjeseci rata u Ukrajini još na vidiku nema ni mira ni primirja. I dok je Ukrajina u protuofenzivi, na okupiranom teritoriju počinju se provoditi sporni referendumi.

Rusija je pak proglasila djelomičnu mobilizaciju. Građani Rusije koji nakon tog poteza vlasti bježe iz zemlje, imaju pravo zatražiti azil u Europskoj uniji, poručila je glasnogovornica Evropske komisije.

Putin i Salman zadovoljni razmjenom zarobljenika

09:43

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman izrazili su “zadovoljstvo” razmjenom ruskih zarobljenika s ukrajinskom skupinom u kojoj je bilo i stranaca, a u čemu je posredovao Rijad.

U telefonskom razgovoru u četvrtak navečer, dvojica čelnika izrazila “su zadovoljstvo transferom stranih državljana ratnih zarobljenika u Saudijsku Arabiju (…) a što je obavljeno uz osobnu medijaciju prestolonasljednika”, objavio je Kremlj u priopćenju.

Kijev je objavio u srijedu da je s ruske strane oslobođeno 215 ukrajinskih i stranih boraca u zamjenu za 55 ruskih zarobljenika, među kojima je i bivši zastupnik Viktor Medvedčuk, blizak Putinu, koji je u Ukrajini optužen za veleizdaju.

U Saudijsku Arabiju bilo je prevezeno desetero stranaca – hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zatim pet Britanca, dvojica Amerikanaca, Marokanac i Šveđanin.

Prebeg se u četvrtak vratio u Hrvatsku, a i petorica Britanaca vraćena su u četvrtak u svoju domovinu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije