14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Na području Bigova, na opožarenoj površini, biće podignuti maslinjaci…

Tvrđava Grabovac, pogled ka Vranovićima – foto Stevan Kordić

Više od 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na tri lokaliteta u opštinama Kotor, Ulcinj i Podgorica, koje je Vlada u decembru prošle godine oglasila za davanje u zakup, biće valorizovani kroz zasnivanje poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ocijenila je prihvatljivim ponude tri kompanije koje su pristigle na tendere za zakup – 157 hektara zemljišta na lokalitetu Vranovići u opštini Kotor, blizu 34 hektara zemljišta u Golubovcima u opštini Podgorica, kao i 10 hektara zemljišta na lokalitetu Briska Gora na teritoriji opštine Ulcinj.

Shodno zaključku Vlade, sa jučerašnje sjednice, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović, koji predsjedava Komisijom, potpisaće ugovore o zakupu sa kompanijama „Čelebić Agrar“, „Agrolife Montenegro“ i „Vinarija Milović“.

Vranovići

Realizacijom planiranih projekata na zakupljenom zemljištu na tri lokaliteta biće investirano ukupno 9,2 miliona eura u pokretanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, uz zapošljavanje 41 radnika.

 

Na Bigovu, na opožarenoj površini, biće podignuti maslinjaci – kompanija „Čelebić Agrar“ zakupila 157 hektara

Bigova

Zakupom 157 hektara na lokalitetu Vranovići u opštini Kotor, kompanija „Čelebić Agrar“ planira da na području Bigova podigne savremene zasade maslina i izgradi pogon za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja. Zemljište je zakupljeno na 30 godina. Očekivanje je da će realizacija ove ambiciozne poslovne ideje, kroz koju će zakupac investirati oko 7,3 miliona eura, doprinijeti supstituciji uvoza maslinovog ulja.

Osim što će pokretanje poljoprivredne proizvodnje na tom lokalitetu donijeti brojne ekonomske benefite, između ostalog, i otvaranje do 20 radnih mjesta, saniraće se velika opožarena površina koja trenutno narušava prirodni ambijent tog primorskog područja.

Nakon što je trgovačka kompanija Voli, zakupom kompleksa na Šasu, pokazala opredijeljenost da proširi poslovanje na oblast poljoprivrede, primjer kompanije „Čelebić Agrar”, pokazatelj je rastućeg interesovanja crnogorskih kompanija da diverzifikuju svoje poslovanje kroz oblast poljoprivrede. To je jedan od pokazatelja da je poljoprivreda u Crnoj Gori prepoznata kao šansa za unosan biznis i oblast u koju se sve više investira.

Najčitanije