20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na primorju od 1. maja uhapšeno 27 bezbjednosno interesantnih osoba, oduzeto oružje, narkotici…

Interventna policija – foto Boka News

Od 1. maja do 12. jula ove godine policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ su 1.187 puta kontrolisali bezbjednosne osobe i  obavili 75 kontrola ugostiteljskih objekata u kojima su oni boravili. Takođe kontrolisli su 39 objekata koja koriste bezbjednosno interesantne osobe. Protiv njih 27 su podnijete krivične, a protiv 59 prekršajne prijave, dok je njih 27 uhapšeno i oduzeto 18 komada raznih vrsta oružja, saopštila je Uprava policije.

Zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisana je 191 bezbjednosno interesantna osoba.

“U 167 slučajeva su zaplijenjene razne vrste droga, što je uvećanje od 160,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je u 64 slučaja zaplijenjena droga u istom periodu. Od 1. maja zaplijenjeno je ukupno šest kilograma raznih droga i 1.084 komada tableta sa liste opijata. Takođe i proaktivan terenski rad iz oblasti borbe protiv droga je rezultirao procesuiranjem 35 krivičnih i 84 prekršajne prijave”, ističe se u saopštenju,.

Na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ registrovano je 87 krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu od kojih je rasvijetljeno 74, ili 85,06 odsto, što je poboljšanje procenta rasvijetljenosti od 2,53 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat bio 82,5 odsto.

“Proaktivnim radom policijskih službenika za borbu protiv ekonomskog kriminala procesuirana su lica zbog 32 krivična djela, gdje je nastupila materijalna šteta vrijednosti od 2.469.566 eura”, kaže se u saopštenju.

Uniformisani sastav Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ je u prethodna dva mjeseca zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja podnio 1.309 prekršajnih prijava (rast od 8,36 odsto), izdao 7.244 prekršajnih naloga (rast od 21,54 odsto), sankcionisao je 723 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola (rast od 3,29 odsto) i 244 vozača lišio slobode (rast od 17,87 odsto).

“U Regionalnom centru bezbjednosti „Jug“, shodno sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, je procenat popunjenosti ljudstvom 71,1 odsto. Imajući u vidu da je po popisu iz 2011. godine na teritoriji nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ živjelo 148.683 stanovnika, a taj broj je po nezvaničnim procjenama, danas, uvećan i do 30 odsto, kao i da na dan 12. jul na teritoriji nadležnosti ovog Regionalnog centra boravi 114.467 prijavljenih turista i pored umanjenog broja ljudskih resursa Regionalnog centra i sa povećanim brojem turista, u odnosu na prethodno ljeto, zahvaljujući dodatnim zalaganjem policijskih službenika se postižu odlični radni rezultati. Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ će nastaviti sa proaktivnim terenskim radom i ubuduće, što je jedan od prioritetnih aktivnosti radi bezbjedne ljetnje turističke sezone i stanja bezbjednosti uopšte”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije