15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Škrčka jezera, Vodopad Skakala i Sušičko jezero – dvije ture u dva vikenda sa “Vjevericom”

Raskoš krajolika, boja i raspoloženja na dlanu


Toliko je bila dobra i lijepa tura Dobri do – Škrčka jezera – vodopad Skakala – Sušičko jezero, u Nacionalnoim parku Durmitor, u organizaciji PD “Vjeverica” u subotu, 1. jula, da su ljubitelji planinarenja morali da je ponove, i to u nedjelju, 9. jula.  Prva tura je bila pod znakom pitanja zbog nepogodne vremenske prognoze, kiše i grmljavine (što se na kraju i ostvarilo), te su mnogi od prijavljenih već ranije odustali. Zato je dobra i draga vodičkinja Vesna, koja uvijek izlazi ususret željama “vjeverica”, ovu drugu turu namijenila ovima koji se nisu usudili da idu po kiši, ali bilo je i nekoliko “povratnika” koji nisu mogli odoljeti da ovoga puta “ovjere” durmitorsku stazu, od Dobrog dola do Sušičkog jezera (dio “Via Dinarica”).

Oni koji nisu odustali zbog prognoze, čak su i po kiši uživali u čarima planine, sklonivši se nakratko pod krov Planinarskog doma “Škrka” na 1723 mnv. A kad je sunce granulo, radost je bila još veća. Oduševljenje su po povratku prenijeli u viber-grupi, a onda je krenulo prijavljivanje za novu turu. I ponovo pun minibus.

I prva i druga grupa imale su divnu priliku da se nadišu čistog, svježeg zraka oplemeljenog “raznobojnim” cvjetnim mirisima, da se nagledaju zelene, kamene ljepote veličanstvenih durmitorskih vrhova i padina, da se napajaju ljepotom Škrčkih jezera, a onda da skakuću oko vodopada Skakala na 1500mnv, koji  je aktivan samo u kišnoj sezoni.

U pohode Durmitoru

Spuštajući se niz liticu kojom se sliva vodopad, planinari i planinarke iz Boke kotorske (Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva) prošli su dolinom uz Sušičku rječicu, kroz stoljetnu prašumu sve do Sušičkog jezerceta, gdje je bilo mjesto odmora, okrijepe i osvježenja (kupanja).  Povratak natrag za Kotor podrazumijevao je pješačenje po asfaltu još 3km do mjesta gdje je parkiran minibus

Svi su složni u ocjeni da je ovo jedna od najljepših tura kojom su do sada prošli i poželjeli su da je ponove. Kako ljeto odmiče i suša se primiče, vodopad presuši, pa onda i Sušičko jezero, tako da, ukoliko se ne desi ubrzo još jedna tura valja je ponoviti tek najesen, kad počene kišna sezona.

Ova ruta dužine oko 13 km po težini je srednje laka do srednja. Pri ulasku u Nacionalni park se naplaćuje ulaz (pet eura), dok je za djecu do 12 godina besplatno.

Ako i krenete na turu opterećeni brigama, budite sigurni da ćete se doma vratiti rasterećeni – osmijeh i zadovoljstvo su garantovani.

/M.D.Popović/

/Foto: Vjeverica/

Najčitanije