17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nabavljeno šest brzih plovila opremljenih za hitnu medicinsku pomoć na Jadranu

Ilustacija / Foto: Stem Marine

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potpisani su ugovori o dodjeli 45 miliona opremljenih za hitnu medicinsku pomoći na Jadranu te dvanaest biohemijskih analizatora krvi za hitnu dijagnostiku na otocima.

Sredstva će biti utrošena na nabavu brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama, te analizatore krvi koji u kratkom vremenu mogu indicirati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Naveden brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku, a bit će raspoređene prema svim naseljenim otocima, za 122 tisuće stanovnika i njihovih gostiju.

Brzim plovilima osjetno će se poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali. S druge strane, dvanaest biokemijskih analizatora omogućit će osam najvažnijih hitnih krvnih pretraga koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta.

Za sljedeće financijsko razdoblje razmatra se uspostava hitne helikopterske medicinske

S obzirom da hitna medicinska služba mora biti dostupna svim građanima, za sljedeće financijsko razdoblje ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, najavila je razmatranje uspostave hitne helikopterske medicinske službe koja bi bila komplementarna s potpisanim ugovorom i koja bi pomogla hitnom zbrinjavanju pacijenata s otoka.

Najčitanije