15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalna turistička organizacija nagradila inovacije za oporavak turizma

Dodjela nagrada NTO

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTOCG), povodom Svjetskog dana turizma koji je ove godine fokusiran na turizam za inkluzivni, odnosno uključen rast, organizovala je konkurs na temu “Inovacije za oporavak turizma”.

Komisija, koju su činili predstavnici Nacionalne turističke organizacije, Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, razmotrilia je pristigle inicijative i na osnovu kriterijuma među kojima su originalnost, inovativnost, kreativnost, održivost, kao i uticaj na razvoj turističkog proizvoda, promociju destinacije i lokalnu zajednicu, donijela odluku o tri prvorangirana projekta čiji su autori nagrađeni novčanim nagradama.

Dobitnicima je nagrade u prostorijama NTOCG danas uručila direktorica dr Ana Tripković Marković. Ona je kazala je da se Nacionalna turistička organizacija ove godine opredijelila da na nešto drugačiji način obilježi Svjetski dan turizma.

“Objavili smo konkurs za inicijative za oporavak turizma. Moram da kažem da sam izuzetno zadovoljna odazivom, stiglo je jako puno prijava. Pristigle su jako dobre prijave pa je i sam proces  selekcije bio težak. To nama daje dodatni motiv da nastavimo sa inicijativama”, kazala je ona.

Direkorica NTOCG je naglasila da se i ove godine Svjetski dan turizma obilježava u jako teškim uslovima.

“Ovo je u proteklih nekoliko decenija najteža kriza koja je pogodila turizam. Ovo jeste godina oporavka ali i pandemijska godina koja nas je opteretila izazovima. Zbog toga se i Svjetska turistička organizacija odlučila da fokus stavi na inkluzivni rast. S tim u vezi, dobitnici nagrada su pružili odlične inicijative za oporavak turizma i čestitam im”, kazala je Tripković Marković.

Dobitnica prve nagrade Nikolina Kovačević ispred firme MONTASTE kazala je da joj nagrada mnogo znači i da će biti podstrek za dalji rad i napredovanje.

“Nama je bila želja da turistima pružimo nešto novo što do sada nije viđeno u Crnoj Gori. Mi turistima omogućavamo da u neposrednom kontaktu sa prirodom nauče da pripreme neko tradicionalno crnogorsko jelo i da poslije uživaju u tome što su pripremili. Naš tim teži da na inovativan način predstavi kulturu i tradiciju Crne Gore”, kazala je ona.

Kovačević je zahvalila NTO što je prepoznala vrijednosti njihove ideje.

Nataša Jovanović ispred firme Casa di Pino takođe je zahvalna NTO zbog nagrade.

“Casa di Pino je novootvoreni objekat na Žabljaku koji će se razvijati u skladu sa prirodom. Primarni cilj Casa di Pino je očuvanje i zaštita prirodnih resursa. Posebno pažnju smo posvetili načinu korišćenja vode i racionalnom korišćenju električne energije. Casa di pino je prepoznata po našem jedinstvenom dizajnu koji je kreirala naša Niki”, kazala je ona i dodala da su sve njihove smještajne jedinice nazvane po imenima durmitorskih čajeva: nana, kamilica, majčina dušica, zova, šipurak, kleka, neven.

Direktorica TO Tivat Danica Banjević, koji su ujedno i dobitnici treće nagrade, kazala je da su prošle godine pristupili programu Green destinations.

Dodjela nagrada NTO / TO Tivat nagrada

“Tako smo u saradnji sa javnim službama i Opštinom Tivat radili na 15 kriterijuma od ukupno 100 i dobitnici smo TOP 100  za prošlu godinu za priču o dobroj praksi odnosno za dobro upravljanje prirodnim rezervatom Tivatska solila. I ove godine radili smo na 15 inicijativa i aplicirali za TOP 100. Očekujemo odluku sledeće sedmice. Naš cilj je da do kraja godine izvijestimo Green destination o ukupno svim kriterijumima i da već sljedeće godine bude realizovana revizija destinacije”, kazala je Banjević.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije