17 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska luka Škver u predsezoni bolje poslovala nego u špicu sezone

Herceg Novi – Škver foto Željko Starcević

Herceg Novi- Dok se hotelijeri i ugostitelji žale na izostanak predsezone i na “posnu” postsezonu, u Agenciji za gazdovanje gradskom lukom kažu da su u predsezoni poslovali bolje nego u špicu sezone. Najave za postsezonu nijesu obećavajuće, ali smatraju da će, zahvaljući dobrom predsezonskom poslovanju, uspjeti da servisiraju kredit od 20.000 eura koji su morali da podignu kako bi održali poslovanje. Dvije rate su već isplaćene, ostaje još sedam. Vraćaju po 2.300 eura mjesečno.

Božo Ukropina, direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom, kaže da je posjeta luci u predsezoni bila na nivou iz uporedne 2019. godine, u prosjeku od 50 odsto, da bi u špicu sezone pala za 10 do 20 odsto. Dolasci u maju i junu bili su na nivou od 50 do 60 odsto prometa iz 2019. godine. Međutim, u julu i avgustu taj promet je značajno pao, na 40 odsto.

-Desilo se u nekoliko slučajeva da su brodovi ostajali u Splitu, jer ukoliko je neko od posade ili gostiju pozitivan, brod ne isplovljava. Zbog toga smo između ostalog u julu i avgustu imali promet od 30 do 40 odsto iz uporedne 2019.godine. To svakako nije dovoljno da bismo nadoknadili sve što je nedostajalo prošle godine, ali tako nam je kako nam je. Ne možemo mnogo uticati na stvari koje ne zavise od nas, konstatuje Ukropina.
Kad je riječ o predstojećem periodu, 8. oktobra očekuju mini flote od šest do sedam katamarana na vezu ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

Agencija potražuje 20.000 eura, a sama je u ukupnom dugu od 30.000 eura.

-Dio tog novca dugujemo i za usluge obezbjeđivanja luke, pa se nadamo da ćemo ubrzo krenuti sa implementacijom video-nadzora, za što je već odabrana firma.

Postavljanjem sigurnosnih kamera u luci Škver neće se samo povećati bezbjednost već će se napraviti i značajne finansijske uštede.

-Riječ je o sigurnosti objekata i plovila koji su u samoj luci. Imaćemo kompletan nadzor u akvatorijumu gradske luke i na šetalištu, gdje svakodnevno imamo kršenje saobraćajnih propisa. To će značiti uštedu u sredstvima, jer umjesto da plaćamo drugima, sada možemo štititi sebe, kazao je Ukropina.

Vrijednost tendera je između 30.000 i 40.000 eura, a sredstva su obezbjeđena iz IPA projekta “Regal Ports” koji se realizuje kroz prekograničnu saradnju malih luka Albanije, Italije i Crne Gore.

Ukropina očekuje da će se tokom ove jeseni riješiti problem koncesije nad gradskom lukom u Herceg Novom.

-Nadam da ćemo sklopiti ugovor sa Morskim dobrom, gdje će Morsko dobro preuzeti brigu o gradskoj luci Herceg Novi, a potom u naše ime Vladi Crne Gore zatražiti koncesiju na 12 godina. Iskreno se nadam da će Herceg Novi dobiti ono što zaslužuje da gazduje i upravlja svojom gradskom lukom na validan način, kazao je Ukropina.

Postsezona loša i za vlasnike izletničkih brodića

Boka Kotorska

Vlasnici brodića za prevoz turista kažu da je sezona ispunila očekivanja, ali da to nije ublažilo posljedice izostanka postsezone.

Danilo Mirković, vlasnik nekoliko plovila “Petar”, kaže da su ostvarili oko 50 odsto prometa u odnosu na 2019. godinu.

-Špic sezone je bio dobar, ali fale predsezona i postsezona, kao i vožnje radnim danima, kazao je Mirković.

Duško Sučević, vlasnik brodova ” Pajo”, kazao je da su oko 40 dana radili baš dobro, ali da je sezona naglo okončana baš kao što je naglo i počela.

-Radili smo ove godine sa pet brodova, koje smo postepeno aktivirali. U avgustu jeste bilo posla i bilo je dobro, dok smo maj i jun vozili po dvaput sedmično. Predsezonu ne možemo nadoknaditi, ali 15 dana jula i avgusta bili su odlični, na nivou 2019.- kazao je Sučević.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije