15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Solane Ulcinj

Ulcinj solana
Ulcinj solana

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore produžiće Ugovor o zakupu imovine preduzeća AD Solana „Bajo Sekulić“ – u stečaju najmanje do 1. februara 2022. godine čime će se obezbijediti dalje funkcionisanje pumpi i upravljanje vodama solane kao i zaštitarska služba koja će vršiti posao nadzora na zaštićenom području.

To je zaključak sastanka koji je na inicijativu stečajnog upravnika Žarka Ostojića, sazvao državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Danilo Mrdak kako bi se sagledala trenutna situacija u vezi sa Solanom i napravio plan koji bi garantovao dalje očuvanje ekosistemskih vrijednosti ovog područja.

Solana Ulcinj – arhiski snimak

Takođe, opština Ulcinj će u narednom periodu ne dužem od dva mjeseca, dostaviti Ministarstvu predloge dinamike daljih koraka u osnivanju privrednog društva kojem će se povjeriti upravljanje Parkom prirode „Ulcinjska solana“, kao obavezi koja proističe iz Odluke o proglašenju, a koju je Skupština Opštine Ulcinj donijela u junu 2019. godine;

Državni sekretar Danilo Mrdak je naglasio da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i u narednom periodu biti u potpunosti posvećeno pružanju neophodne podrške u cilju očuvanja, unapređenja i održivog korišćenja prirodnih resursa Parka prirode „Ulcinjska solana“, kao i ispunjavanju obaveza iz domaće i međunarodne regulative ali i završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 27.

Sastanku su prisutvovali predstavnici Opštine Ulcinj Hadixha Gjoni, potpredsjednica, Gazmond Kalezić, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu živote sredine i Mustafa Gorana, bivši sekretar, Jelena Kljajević, direktorica Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, Tamara Brajović, v.d. Generalna direktorica Direktorata za prirodu i Miloš Sekulović, savjetnik, kao predstavnici ministarstva.

Najčitanije