13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Najavljeni protesti ugostitelja u više gradova

Tivat / foto Boka News

NVO Ugostitelji Crne Gore najavili su da će od ponedjeljka svi ugostitelji protestovati zbog epidemioloških mjera koje su donešene 30.07.2021. godine. Podsjećamo da je ovim mjerama predviđeno da svi ugostitelji ukoliko žele da rade moraju biti vakcinisani, kao i da svi gosti koji borave unutar ugostiteljskih objekata moraju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela Kovid-19 infekciju i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati.

Više puta smo apelovali na Vladu Crne Gore da koriguje aktuelne mjere jer su one diskriminišuće jer se ugostiteljima ograničava pravo na rad i grubo krše njihova ostala osnovna prava. Ugostitelji su od početka epidemijskih dešavanja pretrpjeli najviše ograničenja u pogledu njihovog rada, a diskriminacija ugostitelja sada doživljavaju kulminaciju jer se u jeku sezone, kada je turistima dozvoljen ulazak bez bilo kakvih potvrda, od ugostitelja traži da poštuju mjere koje nisu na snazi u drugim sektorima.

Napominjemo da od ugostiteljstva živi oko 25-30 000 ljudi, koji su zaposleni u tom sektoru, a da indirektno od te grane privrede zavisi mnogo više ljudi. Ti ljudi se zbog krize izazvane pandemijom COVID 19 nalaze na rubu egzistencije, a ovakve mjere, koje su nepromišljene i ad hoc donešene dodatno pogoršavaju njihov položaj. Sve to imaće dodatne negativne posljedice po ekonomsku stabilnost Crne Gore i standard života naših građana.

Iako smo više puta isticali da protesti mogu ugroziti turističku sezonu i poslati negativnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, nevoljnost institucija da otvore dijalog sa ugostiteljima nas je primorala da putem mirnih protesta izrazimo nezadovoljstvo aktuelnim mjerama i utičemo na nadležne institucije da koriguju mjere i da u budućnosti budu otvorenije za dijalog sa njenim građanima.

NVO Ugostitelji Crne Gore najavljuje protest u Podgorici, u ponedjeljak, 09.08.2021. godine, u 15 sati, na trgu Vektre, ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja. Protesti će se održati u mirnoj atmosferi, uz poštovanje epidemioloških mjera koje se odnose na održavanje distance i nošenje maski, a održavaće se svakog dana dok institucije ne koriguju trenutne mjere.

Ugostitelji iz drugih gradova će, takođe, organizovati proteste, o čemu će javnost biti obaviještena.

Ovim putem pozivamo sve ugostitelje da nam se pridruže i da se zajedno borimo za svoja!

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije