15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Najavljeno rušenje školjkare na Ljutoj odloženo drugi put – advokat tražio izuzeće komunalne inspektorke

Kotor – Rušenje “ribarske kućice” za marikulturu Luke Miloševića na Ljutoj, zakazano za 5. april odloženo je nakon intervencije njegovog advokata. Ovo je drugi put da se odlaže rušenje na osnovu rješenja Komunalne inspekcije u Kotoru. Prvi put je odloženo 22. marta.

U prisustvu velikog broja građana, mještana i članova Udruženja “Marikultura” danas su uz tešku mehanizaciju-rovokopač, te kola hitne pomoći, na lokalitet uzgajališta  stigli komunalni inspektori i policajci, vatrogasci, čak i predstavnici Centra za socijalni rad, kako bi omogućili najavljeno rušenje.

Ljuta uzgajalište školjki – Foto M.D.P.

-Rušenje je odloženo do daljnjeg, jer je moj advokat Mladen Peruničić zvanično tražio izuzeće komunalne inspektorke Snežane Perišić, koja je donijela rješenje. Očekujem neku arbitražu, uključenje drugog inspektora koji će iz svog ugla sagledati ovaj slučaj. S obzirom da je najavom rušenja dovedeno u pitanje i ostvarenje dva evropska projekta, reagovala je i gospođa Oana Kristina Popa, ambasadorka EU u Crnoj Gori, kako bi spriječila naum komunalne inspekcije, kazao je Milošević za Boka News, dodajući da je rješenje o rušenju donijeto na osnovu UT uslova koji su samo prepisani iz propisa uslova za “drvene ribarske kućice na šipovima za potrebe skladištenja opreme na Adi Bojani”, što ne odgovara uslovima za uzgoj i preradu školjki-marikulturu.

Ljuta uzgajalište školjki – Foto M.D.P.

-Urbanističko-tehnički uslovi za “ribarsku kućicu”  su kontradiktorni uslovima koji se traže za bezbjednost hrane u vezi sanitarno-higijenskih uslova u školjkari, a to su: karantin – bazeni sa zatvorenim bazenima, purifikacioni centar – pročišćavanje školjaka. Zahtjev za izmjene zakona o marikulturi je sada kod Ministarstva poljoprivrede i očekujemo njihovo izglasavanje iduće godine. Bilo bi šteta da sada, poštujući stari zakon, koji ne propoznaje marikultutu, ruše nešto što odgovara evropskim standardima uzgoja i poštuje uslove za bezbjednost hrane, objasnio je Milošević.

/M.D.Popović/

Najčitanije