8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Najbogatiji Rusi sve više osjećaju posljedice sankcija

Jahta “Sailing Yacht A”, Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden uveo je niz novih sankcija protiv Rusije i njezinih oligarha, ali i upozorio da bi ulazak NATO-a u sukob u Ukrajini značio treći svjetski rat. Istodobno, Rusi, posebno oni najbogatiji, sve više osjećaju posljedice uvedenih sankcija.

“Tektonski pomak u europskoj povijesti” tako su ruski rat protiv Ukrajine nazvali čelnici Europske unije nakon neformalnog summita u Versaillesu. U četvrtom paketu sankcija, EU, zajedno s drugim zapadnim saveznicima, od danas Rusiji ukida status povlaštenog trgovinskog partnera, što otvara put za uvođenje kaznenih tarifa na ruske proizvode i svrstava je u krug izoliranih država – poput Sjeverne Koreje ili Irana. Nastojat će se susprendirati prava na članstvo Rusije u vodećim multilateralnim financijskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku – kako bi Moskva ostale bez financiranja, zajmova ili bilo kojih drugih pogodnosti iz tih institucija. Ruskoj se državi i njezinoj eliti zaustavlja mogućnost korištenja kriptoimovine za zaobilaženje sankcija te zabranjuje izvoz luksuzne robe iz EU-a u Rusiju.

– Veselimo se novom paketu europskih sankcija protiv Rusije kako bismo je prisilili na mir, mir u našoj zemlji. Jasno je: njihovo gospodarstvo jednostavno neće preživjeti ovaj rat, rekao je Volodomir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

I Sjedinjene Države samostalno su proširile sankcije na novu skupinu oligarha i članova obitelji najbližih suradnika ruskog čelnika Vladimira Putina. Američki predsjednik upozorava Moskvu da će “skupo platiti” upotrijebi li kemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ali ponavlja kako želi izbjeći izravnu konfrontaciju NATO-a i Rusije, jer bi ona izazvala Treći svjetski rat.

– Putinov rat protiv Ukrajine nikada ne smije biti pobjeda. Ali ideja da ćemo poslati napadačku opremu i avione, tenkove, vlakove s američkim pilotima i američkim posadama, to se naziva treći svjetski rat, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

U 75-petominutnom telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, lideri Francuske i Njemačke, Emmanuel Macron i Olaf Scholz, još jednom traže od njega trenutačni prekid vatre i napada na Ukrajinu. Kao i dosada – on taj poziv odbacuje, osuđujući ono što nazivaa “flagrantnim kršenjem” međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinskih snaga.

No, potpisao je niz mjera koje “promiču inovacije i podržavaju poslovanje”, kako bi se nosio sa sankcijama kojima Zapad kažnjava Rusiju zbog rata s Ukrajinom.

– Europa ne može slijediti američku politiku. Trebali bismo učiniti Europi ono što Sjedinjene Države žele učiniti nama. Trebali bismo u Europi zaustaviti opskrbu naftom, prirodnim plinom, svim naftnim proizvodima. Tada bismo Europu trebali pitati – zašto provocira vezano za naš odnos s Ukrajincima?, rekao je Mihail Deljagin, ekonomski stručnjak, zastupnik u Dumi Ruske Federacije.

U luci Trst, talijanska financijska policija zaplijenila je superjahtu “Sailing Yacht A” ruskog milijardera Andreja Igoreviča Melničenka, vrijednu 530 milijuna eura. On je, inače, vlasnik velikog proizvođača gnojiva EuroChem Group i tvrtke za ugljen SUEK.

Superjahta Solaris, ruskog milijardera Romana Abramoviča, duga 140 metara, koja inače plovi pod bermudskom zastavom, uplovila je, pak, jutros u teritorijalne vode Crne Gore, ukotvivši se uz obalu odmarališta Tivat.

Britanska vlada zabranila je vlasniku nogometnog kluba Chelsea putovanja i zamrznula mu imovinu zbog njegovih veza s ruskim predsjednikom Putinom.

Izvor:HRT

Najčitanije