9 C
Kotor

Slušaj online radio

Najmlađi fudbalski trener sa UEFA A licencom u Crnoj Gori u stručnom štabu prvoligaša iz Tivta

Dragićević i Tujković – foto UGC

Tujković kao ,,X“ faktor Arsenala


Arsenal je već neko vrijeme klub koji rezultatima skreće pažnju na sebe. Tivćani su prije dvije sezone stigli do baraža za Prvu ligu, ali nijesu imali sreće, jer su u revanš meču baraža eliminisani od Petrovca, nakon penala.

Nesrećna i bolna eliminacija nije obeshrabrila čelnike kluba. Nastavljen je veliki rad na svim nivoima kluba, Arsenal je zatim tokom naredne sezone uspio da stigne do elite, nakon što je dominirao u baražu protiv Podgorice. I, već u debitantskom nastupu Tivćani su pred istorijom – kroz prvenstvo i Kup blizu su evropske scene.

Osim uspjeha za koji su zaduženi igrači i šef stručnog štaba Radisav Dragićević, poseban značaj ima dipl. profesor sporta Božidar Tujković, jer pored taktičke discipline koju igrači prezentuju tokom svake utakmice često se govori i o fizičkoj pripremljenosti igrača kojoj se teško može parirati, a za nju je zadužen upravo nekadašnji trener Arsenala.

Tujković je poznat fudbalskoj javnosti kao najmlađi fudbalski trener sa UEFA A licencom. Bio je trener Tivćana u sezoni 2012/2013. kada je klub bio u drugom rangu takmičenja, a iste godine je bio i autor priručnika za trenere fudbala, koji je štampan u više od 1.000 primjeraka. Četiri godine kasnije bio je kondicioni trener u seniorskom timu Grblja, koji je tada izborio Evropu, ali je zbog nepotpune dokumentacije ostao bez nastupa na ino-sceni. Od prije dvije sezone član je stručnog štaba Arsenala sa kojim je ostvario ulazak u Prvu ligu, a sada je već drugi put u prilici da učestvuje u ostvarenju evropskih snova.

– Privilegovan sam i zahvalan sportskom direktoru Ranku Krgoviću što imam priliku da poslije 11 godina ponovo budem dio kluba i kolektiva sa kojim ostvarujemo odlične rezultate kako u takmičarskom tako i organizacionom dijelu. Rezultati koje ostvaruje Arsenal nijesu slučajni, već su rezultat spoja iskustva, mladosti, noviteta i mogućnosti za odabir igrača koji to mogu da relalizuju na terenu tokom treninga i utakmica – istakao je Tujković, a zatim obrazložio svoju ulogu u timu.

– Bavim se novitetima vezanim za prevenciju, fizičku pripremu i rehabilitaciju – oporavak sportista koje primjenjujem već drugu godinu u Arsenalu. Plan i program rada je napravljen na osnovu školovanja, stručnog usavršavanja, vodeći se

preporukama dr. sci. med. Sergeja Ostojića i dr Koste Goranovića. Danas postoji mnogo metoda, načina i mogućnosti za kreiranje programa rada, ali samo znanje pruža mogućnost njegove primjene u praksi, jer zavisi kada, koliko i kome može da se plasira dok je zdravstveno stanje igrača i rezultat koji ostvaruju pokazatelj uspješnosti. Raduju me statistički podaci nakon odigrane utakmice, podatak da već više od godinu nemamo povrijeđenog igrača u našem timu i pozitivni komentari, što pruža dodatni motiv za usavršavanje i nove izazove. Fizička priprema igrača ne može tokom utakmice doći do izražaja ako prethodno sistem – raspored igrača na terenu nije prilagođen svakom pojedincu, a taj posao u našem klubu odlično obavlja šef sručnog štaba Radisav Dragićević. Naš stručni štab čine još dva trenera, Aleksandar Braić, koji ostvaruje odlične rezultate u radu sa golmanima već nekoliko godina, i pomoćni trener Miloš Nikezić, koji je naš stručni štab upotpunio sa igračkim i trenerskim iskustvom – naglasio je Tujković.

Zanimljivo je da je upravo Božidar Tujković i direktor mlađih kategorija. Njegov stručni tim čini 15 trenera koji rade sa oko 330 polaznika i tri trenera golmanske Akademije koja broji 25 polaznika. Polaznici su podijeljeni u sedam takmičarskih ekipa koji nastupaju u Tango ligi i u četiri generacije (pjetlići, pioniri, kadeti i omladinci).

– Progres u radu posljednje dvije godine je veliki, formirane su sve selekcije, u narednim danima se potpisuje ugovor sa 10 igrača iz mlađih kategorija, unapređuje se saradnja sa klubovima iz regiona kroz koju se vrši edukacija trenera i razmjena polaznika. Takođe, učestvuje se na međunarodnim i domaćim turnirima, troškove na domaćim turnirima snosi uprava kluba, besplatan prevoz je omogućen za dječake iz drugih gradova, a vrši se dodatni rad sa pojedincima koji se ističu u radu i mnoge druge aktivnosti koje sadrži projekt za razvoj mlađih kategorija u saradnji kluba i roditelja – objasnio je Tujković.

/R.P./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije