16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednik Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja raspoređen na drugo radno mjesto sa lošijim uslovima rada

Pomorski sobraćaj – foto Boka News

Nakon što su predstavnici Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja pokušali dostaviti obavještenje o svom formiranju i izboru predsjednika sindikalne organizacije, Društvu u kome je osnovano, kako bi se započeo socijalni dijalog, izvršni direktor Pomorskog saobraćaja, Dejan Ban, je istog dana reagovao tako što je predsjedniku sindikata, Ivanu Vučinoviću dostavio Aneks ugovora, kojim je raspoređen na drugo radno mjesto sa lošijim uslovima rada, sopšteno je iz Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja.

“Radno mjesto „Službenik za evidenciju strukture prometa na terenu“ ne pokriva nijedno lice u Pomorskom saobraćaju poslednjih (minimum) 10 godina i očigledna je namjera poslodavca da to služi mjesto kao predisključenje zbog neposlušnosti. Zakon o radu Crne Gore kaže „da bi ponuda za izmjenu ugovorenih uslova rada bila valjana, ona nikako ne smije biti rezultat samovolje poslodavca, već rezultat potrebe procesa rada, koja kao takva mora biti objektivno utvrđena, te da su te izmjene rezultat objektivnih potreba procesa rada.

Takođe kaže „da se izmjenama ugovorenih uslova rada ne ugrozi minimum prava, koja su predviđena opštim aktima koji regulišu odnose između zaposlenog i poslodavca (zakonom, kolektivnim ugovorom i opštim aktom poslodavca). Samim tim, i eventualne izmjene ugovorenih uslova rada moraju se kretati u okvirima koji su postavljeni opštim aktima”.

Sindikat je o novonastaloj situaciji obavijestio Uniju slobodnih sindikata Crne Gore kako bi dobio valjane instrukcije Pravne službe koja je mišljenja da je ovo klasičan primjer antisindikalne diskriminacije. Nezavisni sindikat Pomorskog saobraćaja Herceg Novi će od Unije slobodnih sindikata CG dobiti adekvatnu pravnu zaštitu, a biće pokrenuti mehanizmi prema pravnim institucijama Crne Gore” – kaže se u saopštenju Nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja.

Najčitanije