22 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon praznika nastavak radova na novoj saobraćajnici Radovići – Luštica Bay

Sa gradilišta MR2

Radovi na izgradnji saobraćajnice MR2 u Krtolima (Radovići – Luštica Bay), biće nastavljeni nakon praznika jer su u međuvremenu stvoreni preduslovi za to otklanjenjem nekih problema u projektnoj dokumnetaciji i nabavkom potrebnog posebnog materijala.

Potvrdio je to predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) precizirajući da su radovi proteklih dvedesetak dana bili u zastoju zbog  potrebe nabavke gabiona  (krupnog kamena upakovanog u kaveze od čelične žice), kao i zbog potrebe raspisivanja tendera za izbor izvođača za dodatne i nepredviđene radove na tom  projektu.

“Originalni projekat po kome su se radovi izvodili nije predvidio takav nivo zemljanih radova kod budućeg kružnog toka koji MR2 spaja sa ranije izgrađenom MR1 saobraćajnicom, odnosno postojećim lookalnim putem Radovići-Plavni horizont. Tu se pokazalo da je zemljište prilično rastresito i da treba praviti nasip većeg obima nego što se prvobitno planiralo i da sve to treba učvrstiti sa kamenom u gabionima. Zbog toga smo morali da raspišemo tender za dodatne radove na koji se javio i posao dobio postojeći izvođač, kompanija “Civil Enginner” iz Podgorice i radovi će ubrzo biti nastavljeni.”- kazao je Komnenović dodajući da će dodatni radovi čitavu investiciju izgradnje MR2 saobraćajnice poskupiti za oko 120.000 eura.

Put MR2 koji se gradu u Krtolima dugačak je 605 metara, a on predstavlja nastavak već izgrađene saobraćajnice MR1 i njen produžetak ka kompleksu turističkog rizorta Luštica Bay u Radovićima. Radovi koje finansira Ošpština Tivat počeli su 21.juna prošle godine sa ugovorenim rokom za završetak posla od 300 dana. Radove izvodi “Civil engineer” doo iz Podgorice, a njihova vrijednost prije raspisivanja tendera za dodatne poslove koji je uptravo završen, iznosila je  1.149.524,93€.

Inače, planirano je da nastavak MR2 saobraćajnice prođe jednim dijelom kroz prostor u kojem se razvija projekat Luštica Bay i poveže Tivat sa administrativnom granicom prema opštini Herceg Novi. Izgradnjom MR1 i MR2 u potpunosti je rasterećen regionalni put Tivat – Radovići (obala Đuraševića i Bogišića) i  omogućen brz i lak pristup Plavim horizontima, odnosno naselju Luštica Bay.

Da bi gradila ovu saobračajnicu što je njena obaveza prema investitoru Luštice Bay – korporaciji “Orasciom Development”, Opština Tivat se lani morala kreditno zadužiti jer je bivša lokalna administracija nekadašnjeg gradonačelnika Tivta dr Siniše Kusovca (DPS) prethodno tokom 2020. nemamjenski potrošila preko 900.000 koje joj je strogo namjenski za izgradnju MR2 bila prenijela Vlada. Zbog toga je aktuelna tivatska lokalnam vlast koalicije građanskih listi NP-BF-GB protiv Kusovca lani podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, ali je taj predmet kasnije u svoju nadlenost preuzelo Speciojalnoi državno tužilaštvo u Podgorici.

Lokalna uprava Tivta je 19.oktobra,  posredstvom advokata Predraga Savića iz Beograda, ODT-u u Kotoru podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Kusovca zbog sumnje da je on nenamjenskim trošenjem oko 903 hiljade eura novca poreskih obveznika, počinio krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ i lokalnu upravu oštetio za više stotina hiljada eura.

Taj novac je preko Vlade Crne Gore, kompanija Luštica Development, krajem decembra 2019. prebacila Opštini Tivat sa izričitom svrhom gradnje pristupne MR2 saobraćajnice za taj luksuzni turistički rizort u Krtolima kod Tivta.

„Umjesto da taj novac koji je dobio zaključkom Vlade za gradnju puta prema Luštici Bay, kako to izričito propisuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave, uplati na poseban žirio račun i nakon toga strogo namjenski utroši za tu svrhu – gradnju novog puta, Kusovac je ovaj novac preusmjerio na jedinstveni račun trezora Opštine i u prvih osam mjeseci 2020. godine potpuno nenamjenski utrošio. Doktor ekonomskih nauka Siniša Kusovac  koji kao profesor na fakultetu, treba da vaspitava generacije studenata kako se odgovorno odnosi prema državnim parama i zakonu, kako se odgovorno troši javni novac, što su dobri knjigovođstveni standardi i što je obaveza dobrog domaćina, ovdje je namjenska sredstva stavio na jedinstveni račun budžeta Opštine i počeo ih nemamjenski trošiti, odnosno krčmiti na razna davanja“- istakao je, prilikom podnošenja krivične porijave protiv bivšeg gradonačelnika, advokat Savić.

Prema njegovim navodima, Kusovac na taj način počinio krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ i Opštinu Tivat oštetio za više stotina hiljada eura jer se ona, kada su pare dobijene namjenski od Luštice Development potrošene, morala kreditno zadužiti da počne gradnju puta MR2  što je bila njena obaveza prema toj kompaniji. Savić je ocijenio da je ovaj slučaj „toliko eklatantan i evidentan primjer kršenja zakona da u njemu niti jedno partijsko, neprofesionalno i ne znam kakvo sve drugo Tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela“, te da bi zbog njegovog postupanja u aferi MR2, Tužilaštvo moralo sprovesti detaljnu finansijsku istragu poslovanja Kusovca kao predsjednika Opštine Tivat i njegovog tima.

„Ovakav slučaj nezakonitog postupanja sa javnim sredstvima ne može se naći ni u najnerazvijenijim  afričkim, a ne državama koje su poput Crne Gore, članice NATO-a i pred ulaskom su u Evropsku Uniju. Tužilaštvo, makar bilo i najgore na svijetu, jednostavno mora da postupi po ovoj krivičnoj prijavi i optuži Kusovca, kao i da istraži sve transakcije koje su lani obavljene sa nenamjenski utrošenim novcem zbog sumnje da su pritom,  moguće izvršena i još neka druga krivična djela.“- poručio je advokat Savić.

Kusovac je u komentaru koji je nakon toga dao RTCG-u, odbacio navode iz krivične prijave koju je protiv njega  aferi MR2 podnijela Opština Tivat i kazao da je novac trošio po zakonu, te je nagovijestio da će i sam podići tužbe protiv Komnenovića i Savića zbog njegovog navodnog, lažnog prijavljivanja.

Afera MR2 je samo jedna u nizu kontroverznih aktivnosti bivšeg tivatskog gradonačelnika zbog kojih je Kusovac do sada u više navrata saslušavan pred osnovnim ili Specijalnim državnim tužilaštvom, ali za sada protiv njega zvanično tužioci nisu još podnijeli nijedan zvanični optužni predlog u tim predmetima.

Izvor:S.L.

Najčitanije