18 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon ratova, botova, klimatskih kriza i Barbie, svijetu stiže 2024.

Nakon ratova, botova, klimatskih kriza i Barbie, svijetu stiže 2024. – Foto: Louisa Gouliamaki / REUTERS

Veselo mnoštvo u Australiji u nedjelju će se među prvima oprostiti od rekordno najtoplije godine, zatvarajući turbulentnih 12 mjeseci obilježenih pametnim chatbotovima, klimatskim krizama i mučnim ratovima u Gazi i Ukrajini.

Svjetska populacija, sada brojnija od osam milijardi ljudi, ispratit će 2023. i dočekati Novu godinu, a mnogi se nadaju da će se osloboditi tereta visokih životnih troškova i globalnih nemira.

U Sydneyu, samoproglašenoj “novogodišnjoj prijestolnici svijeta”, očekuje se da će više od milijun partijanera okupirati gradsku obalu.

Prije Sydneya, u novu će 2024. godinu zakoračiti stanovnici otočnog arhipelaga Kiribati i otočja Samoe, a potom i Novi Zeland.

I prije no što je pala noć, deseci tisuća ljudi okupili su se na vidikovcima oko kultnog gradskog mosta Harbour Bridge u Sydneyu, prkoseći neuobičajeno vlažnom vremenu.

U ponoć će osam tona vatrometa osvijetliti nebo pri ulasku u 2024. koja će donijeti izbore za polovicu svjetskog stanovništva i ljetnu Olimpijadu u Parizu.

Posljednjih 12 mjeseci donijelo je “Barbiegeddon” na kino blagajnama, širenje alata umjetne inteligencije i prvu u svijetu transplantaciju cijelog oka.

Indija je pretekla Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, a zatim je postala prva nacija koja je spustila raketu na tamnu stranu Mjeseca.

Bila je to i najtoplija godina od početka mjerenja 1880., s nizom klimatskih katastrofa.

Obožavatelji su se pozdravili s “kraljicom rock ‘n’ rolla” Tinom Turner, glumcem iz serije “Prijatelji” Matthewom Perryjem, englesko-irskim kantautorom Shaneom MacGowanom i vrhunskim distopijskim romanopiscem Cormacom McCarthyjem.

Možda više od svega, 2023. će se pamtiti po ratu na Bliskom istoku – po Hamasovim brutalnim napadima na južni Izrael 7. listopada i žestokim izraelskom odmazdom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije