16 C
Kotor

Slušaj online radio

Performansom na Trgu od oružja aktiviskinje “Anime” pozvale na mir u svijetu

Zaustaviti rat odmah – sutra je još hiljade mrtvih, očajnih i bespomoćnih, bez doma i bez nade. Ubijanje i razaranje u Ukrajini, teror Hamasa i beskrupulozna sila Izraela se moraju zaustaviti, poručile su aktivistkinje Centra za žensko i mirovno obrazovanje “Anima” mirnim stajanjem ispod kotorske Kule od Sata.

Tokom polusatnog performansa prilazili su im prolaznici, pitali za pojašnjenje poruka na transparentima, na svojim mobitelima pokazivali fotografije poginulih na ratištima, a najveću empatiju pokazali su najmlađi, koji su itekako dobro shvatili poruke mira.

-Danas se svijet suočava sa patnjom i stradanjem nedužnih kao rezultatom militarizacije, dehumanizacije i brutalne borbe za nadmoć u svijetu. Nakon Ukrajine svijet je suočen sa terorom Hamasa, ali i sa beskrupuloznom silom Izraela. Potomci žrtava nacizma i antisemitizma, svjedoče nasilje vlastite države nad nemoćnima. Žrtve genocida su u situaciji da vrše genocid. Ljudskost je prozvana i ugrožna. Nema opravdanja za rešavanje konflikata nasiljem, nema opravdanja za razvoj vojne sile, nema opravdanja za masovne zločine nad nemoćnima, za uništavanje gradova i ubijanje žena i djece. Osvajanje i porodbljavanje ljudskih i prirodnih resursa se mora zaustaviti, poručile su u svom saopštenju aktivistkinje “Anime”.

ANIMA perfomans – Stop agresiji -Djevojčica prihvatila poruke mira_resize

Potsjećaju da je performans “Stop terorizmu Hamasa – Stop agresiji Izraela” održan povodom 9. novembra – Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

-Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć (“Kristallnacht”) 1938. kada je u Njemačkoj počeo progon jevrejskih građana i građanki. Ovaj datum danas se smatra simboličkim početkom Holokausta, politike sistematskog ubijanja miliona ljudi i podsjeća nas da Holokaust nije počeo sa deportacijama i koncentracionim logorima, nego se razvijao korak po korak. Nacistička propaganda, govor mržnje protiv Jevreja i zakoni koji su lišavali jevrejske građane njihovih prava, bili su prvi koraci koji su postepeno vodili do ubijanja miliona, ne samo Jevreja, poručuju aktiviskinje.

/M.D.P./

Najčitanije